Hlavní obsah

Putinův protivník má chyby v papírech, tvrdí volební komise

Foto: Repro: Stránky Borise Naděždina, Seznam Zprávy

Naděždinova rostoucí popularita začíná být pro Kreml nepohodlná.

Reklama

Boris Naděždin získal podporu veřejnosti především díky kritice války na Ukrajině. Podle ruské volební komise, ale některé podpisy na podporu jeho prezidentské kandidatury mají patřit „mrtvým lidem“.

Článek

Prezidentské volby se mají v Rusku konat příští měsíc. Tamní volební komise uvedla, že mezi sto tisíci podpisy na podporu kandidatury Borise Naděždina našla „mrtvé duše“, píše The Guardian. Naděždin – jeden z významnějších vyzyvatelů současného prezidenta, a favorita voleb, Vladimira Putina – by tak mohl být z voleb diskvalifikován.

Politický veterán Nadeždin, který se stýká s kremelskými insidery a ruskou opozicí, vedl na poslední chvíli kampaň, aby se jeho jméno dostalo na volební lístek. Tisíce Rusů proto stály hodiny v mrazu, aby svým podpisem podpořily kandidaturu odpůrce války na Ukrajině.

Naděždin ve svém volebním manifestu mimo jiné uvedl, že Putin udělal „fatální chybu, když zahájil speciální vojenskou operaci“, což je Kremlem oblíbený termín pro invazi.

Sice zatím nebyl diskvalifikován, ale páteční brífink ústřední volební komise naznačil, že by mohl být z hlasování vyřazen. V pondělí se má dostavit ke komisi, která přezkoumá „chyby“ v podpisech.

Nikolaj Bulajev, místopředseda ústřední volební komise v komentáři, který přinesla státní tisková agentura Tass, uvedl: „V Naděždinových podpisech jsou chyby, které vyvolávají překvapení. Když vidíme, že podpisy zanechávají desítky a desítky lidí, kteří již nežijí, vyvstává otázka o čistotě etických norem, a to i ze strany sběratelů podpisů. Do jisté míry se na tom přímo podílí kandidát.“

Vítězství Putina se bere jako samozřejmost

V březnu 2024 budou Rusové volit prezidenta. O tom, že Vladimir Putin post hlavy státu obhájí, téměř nikdo nepochybuje.

Naděždin se těší podpoře přívrženců vězněného opozičního předáka Alexeje Navalného. V minulosti se setkával i s rozzlobenými manželkami vojáků bojujících na Ukrajině a pokusil se oslovit i Rusy, kteří kvůli válce utekli ze svojí rodné země do zahraničí.

Naděždinova rostoucí popularita je tak pro Kreml nepohodlná. I tak by ale Putinův vyzyvatel získal maximálně čtyři procenta hlasů, tvrdí nezávislé Levadovo centrum.

Reklama

Doporučované