Hlavní obsah

Průlom? Nezávislost vzbouřenců v Africkém rohu možná uzná první stát

Foto: X.com/AbiyAhmedAli

Etiopský premiér Abiy Ahmed a prezident separatistického regionu Somaliland Muse Bihi Abdi při podpisu dohody v Addis Abebě.

Reklama

Vnitrozemská Etiopie podepsala předběžnou dohodu se somálským separatistickým regionem Somaliland o využívání tamního přístavu. Zároveň by se mohla stát prvním státem, který uzná nezávislost vzbouřenecké oblasti.

Článek

Etiopie učinila první právní kroky k tomu, aby jednoho dne získala přístup k moři, tvrdí tamní vláda. Premiér Abiy Ahmed v pondělí podepsal takzvané memorandum o porozumění se samozvanou Somalilandskou republikou o využívání tamního rudomořského přístavu Berbera.

Etiopie nemá přístup k moři a v současnosti je tak v oblasti námořního obchodu závislá na sousedním Džibutsku. Všechny zmíněné státy se nacházejí v oblasti Afrického rohu.

Agentura Reuters píše, že prezident separatistického území Muse Bihi Abdi uvedl, že v rámci dohody také Etiopie v pravý čas v budoucnu jako první na světě uzná nezávislost Somalilandu. Etiopie to nekomentovala.

Region na severu Somálska se odštěpil v roce 1991, ale vláda v Mogadišu ho dál považuje za své území, i když fakticky funguje nezávisle. Somaliland nikdy nezískal mezinárodní uznání.

Somálsko podle BBC zatím dohodu nekomentovalo, ale v úterý má mimořádně zasedat tamní vláda. Minulý týden tamní agentura SONNA informovala, že Somálsko a Somaliland se dohodly na obnovení rozhovorů o řešení vzájemných sporů.

Kde leží Somaliland?

Podrobnosti pondělní dohody nebyly zveřejněny, upozorňuje BBC, ale v prohlášení úřadu etiopského premiéra se uvádí, že „připraví cestu k realizaci snahy Etiopie zajistit si přístup k moři“.

Memorandum o porozumění není právně závazné, ale může vést k uzavření smlouvy, která uloží stranám, jež ji podepsaly, nějaké povinnosti. Addis Abeba nicméně současný vývoj vykresluje jako významné diplomatické vítězství.

Podle premiérova poradce pro národní bezpečnost Redwana Hussiena se Etiopii otevírá přístup k pronájmu vojenské základny v Rudém moři.

Somaliland má rovněž získat podíl v etiopské státní letecké společnosti Ethiopian Airlines, uvedl Hussien bez dalších podrobností.

Reklama

Doporučované