Hlavní obsah

První mileniál mezi svatými. „Boží influencer“ se stane světcem, rozhodl papež

Foto: Profimedia.cz

Snímek ze slavnosti blahoslavení Carla Acutise v roce 2020 v Itálii.

Seznam svatých se rozšíří o nová jména. Novým světcem se stane i Carlo Acutis, který je známý jako Boží influencer. Nedávno mu církev přiznala již druhé zázračné uzdravení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Papež František schválil svatořečení prvního zástupce generace mileniálů. Novým světcem se stane Carlo Acutis, který zemřel ve svých 15 letech a proslavil se zejména vytvářením webových stránek s databází eucharistických zázraků. Známý je i pod přezdívkou Boží influencer. František toto rozhodnutí přijal během posledního jednání s kardinálem Marcellem Semerarem, který má na starosti rozšiřování seznamu svatých. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters.

Acutis se narodil v Londýně, odmala ale žil v Itálii. Ve svém krátkém životě měl dvě hlavní záliby: víru a moderní technologie. Když mu bylo 12 let, tyto dvě oblasti spojil a začal vytvářet webové stránky. Katalogizoval na nich eucharistické zázraky, tedy ty, při kterých dochází k projevům přítomnosti Krista. Byl jedním z prvních, kteří se vírou zabývali v online prostoru, a vysloužil si tak přezdívku Boží influencer. V roce 2006 zemřel na leukemii.

Acutis byl blahořečen již v roce 2020, kdy mu byl připsán první zázrak. Tehdy došlo k nevysvětlitelnému uzdravení brazilského chlapce, jehož zdravotní stav se výrazně zlepšil krátce poté, co přišel do styku s kusem Acutisova oblečení.

Nyní mu měl být připsán druhý zázrak, což je podmínka pro to, aby se mohl stát svatým. Podle Vatikánu jím bylo opět neobjasnitelné uzdravení, tentokrát italské dívky, která měla po nehodě na kole minimální šance na přežití. Její matka se šla pomodlit k Acutisově hrobu v Assisi a na místě mu zanechala dopis. Šest dní nato se zdravotní stav dívky zlepšil a po několika týdnech se uzdravila úplně. S matkou později navštívila Acutisův hrob, aby mu poděkovala.

Vedle Carla Acutise se svatořečení dočká i řada dalších. Patří mezi ně například skupina františkánů, kteří byli v roce 1860 umučeni v Damašku.

Doporučované