Hlavní obsah

První záběry zničeného ukrajinského „Snu“, největšího letadla na světě

Bez komentáře: První záběry zničeného letadla Antonov Mrija.Video: AP

 

Reklama

Ukrajina při ruské invazi přišla o svou národní pýchu a symbol, největší nákladní letadlo světa An-225 Mrija, které ruské jednotky zničily při dobývání letiště Hostomel u Kyjeva. Areál využívá i výrobce letadel Antonov.

Článek

Na internetu se nyní objevily první záběry a fotografie zničeného letounu Antonov An-225 Mrija. Největší letadlo na světě je v troskách.

Zprávy o jeho zničení se šířily od začátku invaze, kdy o tom informovalo několik médií, která se přitom odvolávala na různé zdroje. Mimo jiné list Ukrajinska pravda napsal, že Mrija shořela v hangáru, jenž byl zasažen při ruském leteckém úderu při dobývání letiště Hostomel.

„Toto byl největší letoun na světě, An-225 ‚Mrija‘ (v ukrajinštině ‚Sen‘). Rusko možná zničilo naši Mriju. Ale nikdy nedokážou zničit náš sen o silném, svobodném a demokratickém evropském státu. Zvítězíme!“ napsal 27. února na Twitteru ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Státní zbrojní společnost Ukroboronprom v reakci na zprávu o zničení letadla na Facebooku napsala, že An-225 bude obnoven. Podle odhadů by to mělo trvat pět let a náklady by mohly dosáhnout tří miliard dolarů (téměř 66 miliard korun). Podle jiných zpráv byl však stroj úplně zničen.

Ruská státní televize nyní tvrdí, že letoun zničilo ukrajinské dělostřelectvo ostřelující letiště, které je v rukou ruských výsadkářů.

Záběry nákladního letounu An-225 Mrija v provozu. Video: AP

Mriju vyvinuli konstruktéři v bývalém Sovětském svazu pro přepravu raketoplánu Buran a stroj poprvé vzlétl v roce 1988. Obří letoun se vzletovou hmotností 640 tun, délkou 84 metrů a rozpětím křídel 88,4 metru byl jediným exemplářem.

Letadlo bylo stále v provozu, přičemž naložené uletělo přibližně 4 000 kilometrů. Ukrajinská společnost ho pronajímala k přepravě nadměrných nákladů. Několikrát Mrija přiletěla i do Česka, pomáhala například s přepravou techniky české armády na zahraniční mise.

Reklama

Doporučované