Hlavní obsah

Kreml popírá slova prezidenta z Afriky. Putin vzkaz do Kyjeva neposlal

Foto: Kremlin.ru

Vladimir Putin.

Reklama

aktualizováno •

Ruský prezident Vladimir Putin žádný vzkaz do Kyjeva po prezidentovi Guineje-Bissau nevyslal, oznámil Kreml. Umaro Sissoco Embaló ve středu řekl, že ho Putin požádal o předání vzkazu o nutnosti rozhovorů mezi Ruskem a Ukrajinou.

Článek

Kreml popírá, že by po prezidentovi Guineje-Bissau posílal do Kyjeva jakýkoli vzkaz o nutnosti zahájit mírová jednání s Ukrajinou. Ve čtvrtek to prohlásil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

„Náš přítel z africké země vyjádřil přání, řekl, že bude mít další schůzku a že může tlumočit Putinovu pozici ukrajinské straně. Žádná konkrétní zpráva ale nebyla a ani o tom nebyla řeč,“ řekl kremelský mluvčí podle agentury TASS. Podle něj ruský prezident informoval svého protějška z Guineje-Bissau o dřívějších rozhovorech s Kyjevem

Prezident africké země Umaro Sissoco Embaló ve středu v Kyjevě uvedl, že ho Putin požádal o předání vzkazu ukrajinskému vůdci o nutnosti zahájení jednání mezi oběma zeměmi.

Prezident Volodymyr Zelenskyj k tomu na společné tiskové konferenci řekl, že Rusko nejdříve musí začít respektovat územní celistvost, suverenitu a hranice Ukrajiny. Teprve poté může být řeč o nějakém budoucím dialogu, citovala Zelenského agentura Unian.

Embolo s Putinem jednal v úterý během své návštěvy Moskvy. Ke schůzce řekl, že podle jeho názoru je ruský prezident připraven se Zelenským jednat.

I další ruští představitelé v posledních týdnech ujišťovali, že si přejí obnovu přerušených diplomatických jednání s Kyjevem. Ukrajina ale uvádí, že mírová jednání v době, kdy její vojska postupují, pro ni nejsou výhodná.

Ukrajina koncem léta přešla do protiofenzivy a vytlačila ruské vojáky ze severovýchodu země i z části jihu. Jak navíc informoval v polovině října portál Meduza s odkazem na nejmenované zdroje blízké Kremlu a ruské vládě, ruský prezident chce dojednat dočasné příměří s Ukrajinou jen, aby se mohl připravit na další rozsáhlou ofenzivu začátkem nadcházejícího roku.

Ukrajina opakuje, že rozhovory jako takové neodmítá, nechce ale jednání založená na ruských ultimátech. Na začátku října navíc ukrajinský prezident Zelenskyj podepsal nařízení, které znemožňuje diplomatická jednání ukrajinských představitelů jmenovitě s Putinem.

Reklama

Doporučované