Hlavní obsah

„To by ochranka nedovolila.“ Pochybnosti o Putinově návštěvě Mariupolu

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin při včerejší návštěvě Krymu.

Reklama

aktualizováno •

Do strategického přístavu, který Rusko po tuhých bojích ovládlo loni v květnu, přiletěl vrtulníkem nedlouho poté, co v sobotu navštívil poloostrov Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil okupované ukrajinské město Mariupol. Putin podle agentury TASS zavítal také do Rostova na Donu na jihozápadě Ruska, kde se setkal s náčelníkem generálního štábu Valerijem Gerasimovem, který velí ruským silám na Ukrajině.

Tiskové oddělení Kremlu návštěvu do Mariupolu označilo za „pracovní cestu“, během níž si ruský prezident prohlédl několik čtvrtí města a bavil se s místními obyvateli. To je možné vidět na záběrech, které zveřejnily ruské televize. Zahraniční korespondenti západních médií ale označují okolnosti cesty za podezřelé.

Putin si v boji vážně poničeném Mariupolu, který měl před válkou téměř 450 000 obyvatel, prohlédl také budovu divadla, v níž po loňském náletu ruských sil zahynuly podle Kyjeva stovky lidí.

Podle nedělní zprávy státní tiskové agentury TASS přiletěl Putin v sobotu do Mariupolu vrtulníkem a prohlédl si město, přičemž chvílemi řídil automobil. Kvůli tomu řada novinářů oficiální ruskou verzi zpochybňuje, zdá se podle nich totiž nepravděpodobné, že by bezpečnostní rizika toto Putinovi umožnila, stejně jako setkat se s místními rezidenty.

Řada lidí rovněž poukazuje na to, že když Putin projíždí Moskvou, jsou zpravidla vyklizeny celé ulice. „Putinova ochranka by v žádném případě nedovolila tak blízké setkání s veřejností. Natož v Mariupolu,“ napsal na twitter novinář periodika The Economist Oliver Carroll.

„To je údajně Putin v okupovaném Mariupolu. Řídil sám auto, zatímco doprava nebyla zablokována? Není divu, že všichni pochybují, že se to skutečně stalo,“ napsala na twitteru běloruská novinářka Hanna Liubaková.

Agentura TASS dále napsala, že šlo o první Putinovu návštěvu Donbasu, o který se bojuje od roku 2014.

V krymské metropoli Sevastopolu si Putin v sobotu prohlédl nově otevřenou školu umění a dětské volnočasové centrum. Skutečnost, že se ukázal právě na těchto místech, lze podle agentury AP vnímat jako snahu odpovědět na krok Mezinárodního trestního soudu (ICC), který na něj v pátek vydal zatykač kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska.

Putinova zastávka v Mariupolu následuje po jeho sobotní nečekané návštěvě Krymu u příležitosti devátého výročí anexe poloostrova (více zde).

Reklama

Doporučované