Hlavní obsah

Situace je „nesmírně složitá“, připustil Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shag 7799, Shutterstock.com

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí podnikl návštěvu svého běloruského protějšku Alexandra Lukašenka.

Reklama

Ruský prezident veřejně přiznal, že invaze na Ukrajinu neprobíhá tak, jak si Kreml plánoval. A připustil, že situace v regionech, které Moskva jednostranně prohlásila za součást Ruska, není růžová.

Článek

Prezident Vladimir Putin pronesl u příležitosti úterního Dne bezpečnostních služeb v Rusku projev, v němž poprvé veřejně připustil, že je situace ve čtyřech ukrajinských regionech, které Rusko na podzim anektovalo, „nesmírně složitá“.

Jak napsala agentura Reuters, jedná se o jedno z dosud nejjasnějších veřejných přiznání Kremlu, že invaze neprobíhá podle plánu.

„Ano, je to pro vás nyní těžké: situace v Doněcké a Luhanské lidové republice a v Chersonské a Záporožské oblasti je nesmírně složitá,“ uvedl Putin podle státní agentury TASS.

Rusko koncem září po sérii porážek na bojišti anektovalo čtyři regiony na východě a jihu Ukrajiny. Stalo se tak na základě pseudoreferend, která Kyjev i Západ označily za neplatné.

V úterním projevu Putin vyzval rozvědčíky z ruské Federální služby bezpečnosti (FSB), aby obyvatele nově připojených regionů „chránili“.

Putin s Lukašenkem se setkali v Minsku

Oficiálně se jako témata jednání dvou autoritářů uvádějí obchodní vztahy, bezpečnost a stav integrace obou států ve Svazovém státu Ruska a Běloruska. Lukašenko ale na tiskové konferenci prohlásil, že Bělorusko uvedlo do pohotovostního bojového režimu raketové systémy S-400 a Iskander, které dostalo od Moskvy.

„(Ale) lidé, kteří tam žijí, občané Ruska, spoléhají na vás, na vaši ochranu. A vaší povinností je udělat vše potřebné pro zajištění jejich bezpečnosti a co nejvíce respektovat jejich práva a svobody,“ uvedl Putin ve výzvě adresované speciálním službám, které začaly pracovat v nově připojených regionech. Slíbil, že jim k těmto účelům poskytne „moderní vybavení a zbraně“.

Ruský prezident také oznámil, že se Moskva chystá posílit hranice své země, a bezpečnostním službám nařídil, aby uvnitř Ruska navýšily obranu proti „zrádcům, špionům a sabotérům“.

Projev následoval krátce poté, co Putin v Minsku navštívil běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Podle Kyjeva bylo cílem návštěvy dotlačit Bělorusko k tomu, aby se přímo zapojilo do války na Ukrajině. Rusko nařčení rezolutně odmítá.

Reklama

Doporučované