Hlavní obsah

„Místo taktických jaderných zbraní Lukašenko.“ Putin tlačí Minsk do války

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho běloruský protějšek Alexandr Lukašenko během zářijového jednání v Soči.

Reklama

Rusko v poslední době přijímá opatření, která mají za cíl přinutit Bělorusko k aktivnímu zapojení do války na Ukrajině, tvrdí ukrajinská rozvědka. Minsk mezitím obviňuje Kyjev z toho, že chystá útok na jeho území.

Článek

Spekulace o možném zapojení Běloruska do válečného konfliktu na Ukrajině opět posilují. Tomu, že by se země, kterou vede blízký spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, mohla otevřeně přidat na stranu Ruska, nasvědčuje hned několik zpráv.

Ukrajinská vojenská rozvědka v neděli uvedla, že Putin vyvíjí tlak na běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a snaží se ho přimět k tomu, aby otevřeně vstoupil do konfliktu na Ukrajině. Informoval o tom server Ukrajinska Pravda.

„Vidíme opatření, která Ruská federace přijala, aby donutila běloruské vedení vstoupit do otevřené války. Putin a Lukašenko se neustále setkávají, aby tuto otázku projednali, a Putin se snaží Lukašenka přesvědčit, aby toto rozhodnutí učinil,“ nechal se slyšet mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky GUR Vadym Skybyckyj.

Podle ukrajinské vojenské rozvědky je nyní u ukrajinských hranic shromážděno šest výsadkových praporů takzvaného velitelství sil speciálních operací.

„Jak dlouho bude tato situace trvat - to bude záležet na tom, jak se budou vyvíjet události na frontě a obecně, jak se budou vyvíjet události ve válce Ruska proti naší zemi,“ dodal Skybyckyj.

Ve Vilniusu vznikla běloruská exilová vláda

Na konferenci opozičních sil v litevském Vilniusu představila Lukašenkova protikandidátka Svjatlana Cichanouská exilový přechodný kabinet. O debatách a konsolidaci opozice jsme psali podrobněji v textu zde:

Provokace, reaguje na nařčení Minsku Kyjev

Spekulace o tom, že by se Bělorusko mohlo zapojit do války, posiluje také sobotní diplomatický krok Minsku.

Běloruské ministerstvo zahraničí si předvolalo ukrajinského velvyslance Ihora Kizima a předalo mu diplomatickou nótu, píše stanice Radio Svobodná Evropa. V nótě Minsk Ukrajinu obviňuje z toho, že se chystá zaútočit na běloruské území.

Kyjev se proti nařčením Běloruska ostře ohradil. Zdůraznil, že přísně dodržuje zásady mezinárodního práva a nikdy nezasahoval do cizích území.

„Tato informace není pravdivá. Nejnovější narážky běloruského režimu kategoricky odmítáme. Nevylučujeme, že doručení diplomatické nóty může být součástí plánu Ruské federace provokovat a dále obviňovat Ukrajinu,“ uvedlo v reakci na krok Běloruska ukrajinské ministerstvo zahraničí.

Čtěte analýzy a názory k rusko-ukrajinskému konfliktu na Seznam Zprávách

Vyzvalo přitom běloruský lid, aby nepodléhal provokacím a běloruské úřady, aby „přestaly plnit rozmary Kremlu“.

Podle litevského ministra obrany Arvydase Anušauskase obvinění z údajné přípravy útoku souvisí se změnou ruské taktiky ve válce.

„Místo taktických jaderných zbraní se používá Lukašenko. Bělorusko včera oficiálně obvinilo Ukrajinu z toho, že se na něj chystá zaútočit. Cílem je stáhnout co nejvíce ukrajinských sil z fronty k běloruským hranicím,“ uvedl Anušauskas na twitteru.

Běloruský lídr Lukašenko v minulosti opakovaně prohlašoval, že Bělorusko se války na Ukrajině neúčastní a nezapojí se do ní ani v budoucnu. Už od samého prvopočátku války ovšem Bělorusko ochotně poskytuje ruským jednotkám své území, čímž Kremlu invazi na Ukrajinu ulehčuje. Běloruská armáda rovněž pravidelně pořádá cvičení na hranicích s Ukrajinou.

Podle běloruské opoziční lídryně Svjatlany Cihanouské Lukašenkova spolupráce s Putinem postupně oslabuje jeho politickou pozici. Ta se podle ní stává spolu s vojenskými neúspěchy Ruska „velmi křehkou“.

„Oslabený Kreml znamená oslabený Lukašenko,“ řekla tento týden Cichanouská v rozhovoru pro agenturu Reuters během své návštěvy Paříže.

Reklama

Doporučované