Hlavní obsah

Putinova strana otevřeně vyzývá hackery, aby prolomili volební systém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin na snímku pořízeném během voleb v roce 2020.

Reklama

Strana Jednotné Rusko tvrdí, že chce před zářijovými regionálními volbami posílit kybernetickou bezpečnost. Zaplatí proto hackerům, kteří jí pomohou otestovat volební systém tak, že se do něj nabourají.

Článek

Rusko letos v září čekají regionální volby. Strana založená Vladimirem Putinem, která tvoří oporu jeho režimu, se obává kybernetických útoků. Vyzvala proto hackery, aby otestovali digitální volební systém. Za jeho prolomení nabízí peněžní odměny.

Vládnoucí strana Jednotné Rusko tvrdí, že od zahájení invaze na Ukrajinu, kterou Moskva nazývá „speciální vojenskou operací“, zaznamenala zvýšený počet pokusů o nabourání ruských sítí.

Rozhodla se proto, že se pokusí zlepšit ochranu před kybernetickými útoky. Vyhlásila proto soutěž o to, kdo z hackerů dokáže prolomit hlasovací systém. Informoval o tom deník The Times.

„Jakýkoli kybernetický tým nebo hacker se bude moci pokusit nabourat do systému po dobu jednoho týdne,“ uvedla strana Jednotné Rusko. „Každý, kdo se do systému nabourá, dostane peněžní odměnu,“ dodala.

Už 10. září se bude v Rusku ve volbách rozhodovat o tom, kdo obsadí dva tisíce regionálních pozic. Klání o prezidentské křeslo bude následovat v příštím roce.

Kreml v minulosti opakovaně čelil obviněním z toho, že se snažil vměšovat do voleb v zahraničních zemích, například ve Spojených státech, a upravovat výsledky ruských voleb tak, aby odpovídaly jeho představám. Utajovat tyto praktiky je ale pro ruské vedení stále složitější kvůli sociálním sítím, kde často kolují záběry volebních podvodů.

Reklama

Doporučované