Hlavní obsah

Putinův vyzyvatel opět u soudu neuspěl. Nesmí do prezidentských voleb

Foto: Telegram Borise Naděždina

Boris Naděždin.

Reklama

Jeho třetí pokus o odvolání ve středu zamítl nejvyšší soud. Naděždin se ale proti vyřazení z březnových prezidentských voleb, v nichž by se utkal s Vladimirem Putinem, hodlá znovu odvolat.

Článek

Ruský nejvyšší soud odmítl odvolání Borise Naděždina proti rozhodnutí ústřední volební komise, která ho nezaregistrovala jako kandidáta do březnových prezidentských voleb, informovala ve středu média. Očekává se, že březnové volby zajistí Vladimiru Putinovi další šestiletý mandát v čele státu.

Naděždin, označovaný za odpůrce války proti Ukrajině, ohlásil, že se proti tomuto rozhodnutí odvolá, podobně jako proti předchozím dvěma zamítnutím jeho žádostí. „Nesmířím se s odmítnutím,“ napsal na sociální síti Telegram.

Naděždinovi zástupci u soudu poukazovali na chyby a procedurální vady, kterých se podle stěžovatelů dopustila volební komise při prověrce podpisů na podporu Naděždinovy kandidatury. Zdůraznili, že komise neoznačila ani jediný podpis za zfalšovaný. Naděždin označil počínání úřadů za šikanu, napsala agentura Interfax. Zástupci komise a prokuratury naopak u soudu trvali na tom, že rozhodnutí nezaregistrovat Naděždina do voleb bylo naprosto v souladu se zákony.

Ruská ústřední volební komise 8. února podle očekávání odmítla zaregistrovat Naděždina jako kandidáta pro březnové volby v Rusku. Pozorovatelé nepředpokládali, že by vůbec mohl ohrozit vyhlídky Putina na znovuzvolení. Mohl ale deklasovat další tři oficiálně zaregistrované kandidáty, zastupující povolené parlamentní strany, a tím zpochybnit celý politický systém, upozornil nedávno server Meduza s odvoláním na průzkum podniknutý na zakázku Naděždinova štábu.

Naděždin by podle zdrojů portálu blízkých Kremlu také mohl pokazit plán, že Putin v březnu zvítězí s rekordním počtem hlasů. Nepříjemným překvapením se podle pozorovatelů stala pro Kreml už skutečnost, že v lednu se Rusové stavěli do front, aby se mohli podepsat na podporu Naděždinovy kandidatury.

Reklama

Doporučované