Hlavní obsah

Rakouská policie zmařila teroristický útok na Pochod hrdosti ve Vídni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Pochod hrdosti v Rakousku.

Reklama

Před začátkem Pochodu hrdosti, kterého se zúčastnilo asi 300 tisíc lidí, zatkla policie tři mladé muže, kteří se podle úřadů zradikalizovali na internetu a patrně sympatizovali s teroristickou organizací Islámský stát.

Článek

Rakouská policie zamezila plánovanému útoku na pochod za práva LGBT+ lidí, kterého se ve Vídni v sobotu zúčastnilo asi 300 tisíc lidí. Před začátkem akce úřady zadržely tři mladé muže ve věku 14, 17 a 20 let. S odvoláním na prohlášení tajných služeb o tom informovala rakouská veřejnoprávní televize ORF.

Mladíci se zradikalizovali na internetu a patrně sympatizovali s teroristickou organizací Islámský stát (IS). Policie útočníkům zabavila zbraně včetně nožů, sekery a vzduchových pistolí.

Šéf rakouské zpravodajské služby DSN Omar Haijawi-Pirchner podle agentury Reuters uvedl, že „v žádném okamžiku nehrozilo účastníkům pochodu nebezpečí“. Poznamenal, že policie s odhalením podrobností o plánovaném útoku počkala až na dobu po skončení přehlídky, aby její účastníci necítili obavy.

„To je nakonec cílem terorismu, vyvolat ve veřejnosti úzkost a strach. Naším úkolem je také nedopustit, aby se tak stalo,“ řekl podle stanice BBC na nedělní tiskové konferenci.

Rakouský kancléř Karl Nehammer vyjádřil vyšetřovatelům vděčnost za to, že zabránili „možnému islamistickému útoku ve Vídni“. „Znovu to ukazuje, že v boji proti radikálům a extremistům nesmíme nikdy ustupovat,“ napsal Nehammer na twitteru. „Jsou hrozbou pro naši demokracii a bezpečnost a je třeba se s nimi tvrdě vypořádat,“ dodal.

Znepokojení vyjádřil i vídeňský starosta Michael Ludwig, který na svém twitteru napsal, že „ve Vídni nesmí být místo pro nenávist“. „Naše město je pestré a kosmopolitní,“ dodal.

Organizátoři Pochodu hrdosti podle agentury APA uvedli, že se nenechají zastrašit odpůrci komunity LGBT+ a demokracie.

Podezřelí jsou rakouští občané bosenského a čečenského původu, jejichž totožnost ale úřady blíže nepřiblížily. Policie nicméně o jednom z mladíků věděla už dříve v souvislosti s jinými obviněními z terorismu.

Rakouská zpravodajská služba se o plánech trojice dozvěděla v předstihu a měla je neustále pod kontrolou, jak popsala ORF. Zatčeni podle ní byli na příkaz prokuratury v St. Pöltenu po sobotní domovní prohlídce, při níž byly nalezeny různé důkazy, včetně zbraní.

Teroristický útok ve Vídni před 3 lety

Šéf DSN taktéž prohlásil, že rakouské úřady si byly vědomy toho, že IS nabádá v zemi k dalším útokům. „Znovu se objevují výzvy k provedení útoků v Evropě. Europol před několika dny i zveřejnil zprávu v tomto smyslu. Bereme to velmi vážně,“ poznamenal.

K poslednímu útok IS v Rakousku došlo v listopadu 2020, kdy střelec zahájil palbu v oblíbené noční čtvrti ve Vídni a zabil čtyři lidi a 23 dalších zranil.

Reklama

Doporučované