Hlavní obsah

Německo a Rakousko prodlouží kontroly na hranicích s Českem

Foto: Bella Marton, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Podle ministerstva vnitra ve Vídni je krok nutný kvůli boji s převaděči a terorismem. Podobně stejný krok na německé straně komentovala i spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová.

Článek

Rakousko prodlouží kontroly na hranicích s Českem nejméně do poloviny dubna, uvedlo ministerstvo vnitra ve Vídni. Je to podle něj nezbytné pro boj s převaděčskou mafií i terorismem, informovala v sobotu veřejnoprávní stanice ORF.

„Hraniční kontroly jsou jedním z mnoha opatření v boji proti mezinárodní převaděčské mafii. Vzhledem k mezinárodní bezpečnostní situaci jsou hraniční kontroly nezbytné také k rozhodnému postupu proti extremistům,“ citovala z vyjádření ministra vnitra Gerharda Karnera agentura APA. Podle ORF ministervo vnitra rovněž sdělilo, že „terorismus je mimo jiné financován z převaděčství“.

Kontroly uplatňuje Rakousko také na hranicích se Slovenskem, Maďarskem a Slovinskem. S Itálií, Německem a Švýcarskem provádí rakouská policie namátkové kontroly v příhraniční oblasti. V Rakousku bylo podle oficiálních statistik loni zatčeno přes 700 převaděčů. Podle Karnera to má za následek, že se převaděči začali alpské zemi „vyhýbat obloukem“.

Kontroly na pomezí s Českem, Polskem a Švýcarskem kvůli sílící migrační vlně zavedlo také Německo - loni na podzim. Země kontroly prodlužuje do poloviny června, a to na hranicích s Polskem, Českem a Švýcarskem. Podle agentury DPA to v sobotu oznámila spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová.

Krok označila za nezbytný pro boj s nelegální migrací, kterou umožňují pašeráci lidí. Od loňského 16. října zaznamenala německá policie v rámci kontrol na hranicích s Českem, Švýcarskem, Polskem a Rakouskem 23 000 neoprávněných pokusů překročit hranici, cituje DPA ministerstvo vnitra.

Reklama

Doporučované