Hlavní obsah

Reuters: Izrael přistoupil na návrat 150 000 Palestinců na sever Pásma Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Válka v Pásmu Gaze trvá více než šest měsíců. Ilustrační fotografie.

Reklama

Podle zdrojů agentury Reuters měl Izrael udělat ústupek ohledně návratu Palestinců na sever Pásma Gazy. Výměnou za to by Hamás musel poskytnout seznam žen, seniorů a nemocných osob, které zadržuje a které jsou stále naživu.

Článek

Izrael při káhirských rozhovorech o příměří a propuštění rukojmích zadržovaných palestinským radikálním hnutím Hamás udělal ústupek ohledně návratu Palestinců na sever Pásma Gazy. S odvoláním na nejmenované izraelské činitele to dnes napsala agentura Reuters. Kancelář izraelského premiéra Benjamina Netanjahua se k věci odmítla vyjádřit.

Podle dvou informovaných zdrojů by Izrael na základě amerického návrhu příměří přistoupil na to, že se do severní části Pásma Gazy vrátí 150 000 Palestinců, a to bez bezpečnostních kontrol. Výměnou za to by Hamás musel poskytnout seznam žen, seniorů a nemocných osob, které zadržuje jako rukojmí a které jsou zároveň stále naživu.

Hamás v úterý uvedl, že nejnovější návrh dohody, který obdržel od katarských a egyptských zprostředkovatelů, nesplňuje žádný z požadavků palestinských frakcí, ale dodal, že si dokument prostuduje a odpoví.

Izrael podle zdrojů Reuters odhaduje, že Hamás v tuto chvíli ještě dohodu uzavřít nechce. Cílem Izraele je zajistit propuštění zbývajících rukojmích a odstavit Hamás od moci, aby už pro Izrael nepředstavoval hrozbu.

Reklama

Doporučované