Hlavní obsah

Ruská rozvědka: USA se chtějí vměšovat do ruských prezidentských voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ruský prezident Vladimir Putin varoval Západ, že narušení ruských voleb by považoval za akt agrese. Ilustrační fotografie.

Reklama

Washington podle ruské zahraniční zpravodajské služby plánuje kybernetické útoky na elektronický hlasovací systém. Služba vnější rozvědky nicméně pro svá tvrzení nepředložila žádné důkazy.

Článek

Služba vnější rozvědky (SVR) – tedy ruská zahraniční zpravodajská služba – obvinila Spojené státy ze snahy vměšovat se do ruských prezidentských voleb. Zároveň uvedla, že Washington dokonce plánuje kybernetický útok na online hlasovací systém, informuje agentura Reuters.

„Podle informací, které obdržela Služba zahraniční rozvědky Ruské federace, administrativa Joea Bidena zadává americkým nevládním organizacím úkol dosáhnout snížení volební účasti. Za účasti předních amerických IT specialistů se plánují kybernetické útoky na dálkový elektronický hlasovací systém, které znemožní sčítání hlasů značné části ruských voličů,“ popsala Služba vnější rozvědky.

Putin, který téměř jistě zvítězí v prezidentských volbách konaných 15.–17. března, varoval Západ, že jakýkoli pokus cizích mocností o vměšování do hlasování bude považovat za akt agrese.

SVR, hlavní nástupce zahraniční špionážní služby 1. správy KGB, neuvedla pro svá tvrzení žádné důkazy. Kreml minulý týden prohlásil, že se Rusko nebude vměšovat do listopadových prezidentských voleb v USA a odmítl americká zjištění, že Moskva organizovala kampaně s cílem ovlivnit prezidentské volby v USA v letech 2016 a 2020.

Reklama

Doporučované