Hlavní obsah

Ruské bombardování během Eurovize. Zasáhli i město ukrajinských soutěžících

Foto: TW/@TvorchiBand

Ukrajinské duo Tvorchi skončilo na Eurovizi na šestém místě.

Reklama

Chvíli před tím, než v britském Liverpoolu vystoupilo na Eurovizi ukrajinské duo Tvorchi, zasáhly jejich rodné město na západě země ruské rakety.

Článek

„V době, kdy se živě vysílalo finále Eurovize, Rusko zaútočilo na Kyjevskou a Ternopilskou oblast. Ta druhá je domovem skupiny Tvorchi, která letos v soutěži reprezentuje Ukrajinu,“ napsalo na twitteru ukrajinské ministerstvo zahraničí.

Informaci o bombardování Ternopilu zveřejnilo duo Tvorchi na svém instagramu asi deset minut před začátkem vystoupení.

Noční bombardování

Podle šéfa gubernátora Ternopilské oblasti Volodymyra Truše ruský útok zranil dva lidi. Starosta dvousettisícového Ternopilu upřesnil, že Rusko zasáhlo sklady, které patří komerčním podnikům a náboženské organizaci. Po útoku začaly hořet.

Později v noci gubernátor Truš informoval o dalších explozích.

Letecký poplach v noci na neděli platil téměř na celé Ukrajině. V Kyjevě a Kyjevské oblasti byla aktivní protiletecká obrana. Výbuchy jsou podle serveru The Kyiv Independent hlášené z Chersonu i Sumské oblasti.

Přečtěte si

Festival politické písně mixnutý s Ein Kessel Buntes a Abbou – tak přesně tuhle image Eurovize ze sebe už dávno setřásla. Evropská pěvecká soutěž (ve které z jistých důvodů soutěží i Austrálie) je cool!

„Ternopil je název našeho rodného města, které bylo bombardováno Ruskem, když jsme na pódiu Eurovize zpívali o našich srdcích z oceli, nezdolnosti a vůli,“ uvedli ukrajinští zpěváci po svém vystoupení na Eurovizi. „Evropo, spoj se proti zlu v zájmu míru!“ vzkázali pak ještě.

Vesna skončila desátá

Duo Tvorchi nakonec na Eurovizi skončilo šesté. Český zástupce, skupina Vesna, se umístila desátá, což je pro českého zástupce zatím druhé nejlepší umístění.

Populární hudební soutěž v Liverpoolu sledovaly desetitisíce lidí a u obrazovek dalších asi 160 milionů diváků. Loni zvítězila ukrajinská skupina Kalush Orchestra. Kvůli válce na Ukrajině se ale letošní finále místo této východoevropské země uskutečnilo v Británii.

Letošní vítězkou Eurovize se už podruhé stala švédská zpěvačka Loreen, jež uspěla s písní Tattoo. Na druhém místě skončil finský zpěvák Käärijä.

Reklama

Doporučované