Hlavní obsah

Rusko ostřeluje Oděsu. Den po podepsání dohody o vývozu obilí

Foto: Profimedia.cz

Poškozené budovy v Oděské oblasti v důsledku ruského ostřelování (ilustrační snímek).

Reklama

aktualizováno •

Rusko dnes raketami ostřelovalo ukrajinské město Oděsa. V přístavu začalo po raketovém úderu hořet. Teprve včera se přitom schválila dohoda o vývozu obilí, pro kterou je oděský přístav klíčový.

Článek

Den poté, co zástupci Ruska a Ukrajiny v Istanbulu stvrdili dohodu, která má umožnit vývoz milionů tun obilí z ukrajinských černomořských přístavů, na ukrajinský přístav Oděsa dopadly ruské rakety. Ten je přitom pro uplatnění dohody o vývozu obilí klíčový.

Ukrajina tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin útokem v Oděse „plivl do tváře“ zprostředkovatelům dohody, OSN a Turecku. „Rusové bombardovali Oděsu raketami. Včera se domluvil vývoz obilí po moři a dnes Rusové útočí na oděský přístav. To je ruská diplomatická dichotomie,“ uvedl šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak.

„Nepřítel zaútočil na oděský námořní přístav raketami Kalibr. Dvě z těchto raket byly sestřeleny protivzdušnou obranou. Dvě zasáhly přístavní infrastrukturu,“ uvedl podle AFP v prohlášení na sociálních sítích zástupce Oděské oblasti Sergej Bratčuk.

Ukrajinský poslanec Oleksij Hončarenko na síti Telegram sdělil, že v přístavu začalo po raketovém úderu hořet. „Rusko zasáhlo přístav Oděsa, na místě zuří požár, na přístav dopadly dvě rakety. Jsou tam oběti,“ napsal a obvinil Rusko, že „jednou rukou podepisuje dohodu a druhou posílá rakety“.

„Netrvalo to ani 24 hodin, než Rusko namířilo své střely na přístav v Oděse, porušilo své sliby a podkopalo své závazky přijaté v dohodě z Istanbulu, za přítomnosti OSN a Turecka. V případě nesplnění (slibů) Rusko ponese plnou odpovědnost za globální potravinovou krizi,“ napsal na Twitteru mluvčí ukrajinské diplomacie Oleh Nikolenko.

Ministerstvo zahraničí v Kyjevě také vyzvalo OSN a Turecko, aby se zasadily o to, že se dohoda bude dodržovat a že lodě budou moci stanovenou cestou volně proplouvat.

Guterres útok odsoudil

Generální tajemník OSN António Guterres dnes útok „jednoznačně odsoudil“, uvedl jeho mluvčí Farhan Haq a připomněl, že dohodu o vývozu obilí se v pátek zavázaly dodržovat obě strany. „Tyto komodity jsou zoufale potřeba k řešení potravinové krize a ulehčí utrpění milionům potřebných lidí po celém světě,“ stojí v jeho prohlášení.

„Zaútočit na cíl, který je klíčový pro vývoz obilí, jen den po podepsání dohody v Istanbulu je obzvlášť zavrženíhodné a znovu to ukazuje naprostou neúctu Ruska k mezinárodnímu právu a závazkům,“ uvedl na Twitteru šéf unijní diplomacie Borrell.

Útok na Oděsu odsoudila rovněž americká velvyslankyně v Kyjevě Bridget Brinková. „Je to nehorázné… Kreml dál dělá z potravin zbraň. Rusko musí být pohnáno k zodpovědnosti,“ napsala na twitteru. Také šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak obvinil Rusko, že se snaží systematicky vyvolat potravinovou krizi.

Zelenskyj si včera dohodu pochvaloval

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přitom včera uvedl, že dohoda je zcela v souladu se zájmy Kyjeva. „Vyvezeme 20 milionů tun z loňské sklizně obilí. A můžeme prodat i letošní sklizeň… To jsou příjmy farmářů, celého zemědělského odvětví a státního rozpočtu… Je tu také naděje, že se podaří otupit vážnost potravinové krize způsobené Ruskem,“ řekl Zelenskyj.

Pro obě znepřátelené strany byl nakonec přijatelným řešením podpis dvou zrcadlových, ale oddělených dokumentů. Jeden podepsal za Kyjev tamní ministr dopravy Oleksandr Kubrakov, druhý za ruskou stranu ministr obrany Sergej Šojgu. Za Turecko v obou případech připojil svůj podpis ministr obrany Hulusi Akar.

„Ukrajina nepodepisuje s Ruskem žádné dokumenty,“ okomentoval situaci na sociálních sítích Mychajlo Podoljak z kanceláře ukrajinského prezidenta. Současně varoval, že Ukrajina bude okamžitě reagovat na jakoukoliv ruskou provokaci.

Dohodu o obilí zprostředkovala OSN a Turecko a podepsali ji ukrajinský ministr dopravy Oleksandr Kubrakov a ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Má umožnit vývoz ze tří klíčových ukrajinských přístavů Oděsa, Čornomorsk a Južne, přičemž nákladní plavidla budou jezdit humanitárním koridorem, k němuž se nesmí přiblížit žádné vojenské lodě, letadla nebo drony.

Dohoda nepočítá s odminováním ukrajinských přístavů ani s vojenským doprovodem lodí převážejících obilí. Ruská média odhadují, že bezpečné koridory umožňující pravidelnou plavbu mohou vzniknout do dvou týdnů.

Reklama

Doporučované