Hlavní obsah

Rusko opustilo strategický Hadí ostrov. „Gesto dobré vůle,“ říká Moskva

Foto: NickolayV, Shutterstock.com

Ruská fregata Ladny při námořní přehlídce v Sevastopolu. Ilustrační obrázek.

Reklama

aktualizováno •

Ukrajinci hlásí strategický úspěch. Podle tamní armády ruské jednotky opustily Hadí ostrov, klíčový pro kontrolu námořního provozu na severozápadě Černého moře, včetně přístupu do přístavu v Oděse. Zprávu potvrdila i Moskva.

Článek

Ruské invazní jednotky opustily Hadí ostrov v Černém moři, informuje server RBK-Ukrajina s odvoláním na Jižní velitelství ukrajinských sil. To uvedlo, že ruská strana urychleně evakuovala motorovými čluny zbytky své posádky na ostrově po noční operaci ukrajinské armády, která na něj podnikla raketové a dělostřelecké údery.

Na ostrově v současné době hoří a ozývají se tam výbuchy, tvrdí ukrajinská armáda. Přesné dopady své operace prý ještě vyhodnocuje.

Zprávu později podle agentury TASS potvrdilo ruské ministerstvo obrany, podle něhož ruští vojáci splnili úkoly, které jim na ostrově byly svěřeny. Odchod z ostrova Moskva prezentuje jako „gesto dobré vůle“.

„Ukázali jsme světovému společenství, že Ruská federace nezasahuje do snah OSN zorganizovat humanitární koridor k exportu zemědělských produktů z území Ukrajiny,“ prohlásil mluvčí resortu Igor Konašenkov. Deník Ukrajinska pravda k tomu poznamenává, že o gestu dobré vůle Rusové mluvili, už když se stahovali z okolí Kyjeva.

Ukrajina už delší dobu ukazovala, že Rusko nemá v Černém moři klid a musí se bát. Už minulý týden potvrdily satelitní snímky zásah právě Hadího ostrova.

O situaci v Černém moři a na Hadím ostrově jsme podrobněji psali zde:

Podle Ukrajiny měl tento útok napáchat v ruských řadách „výrazné ztráty“. Rusko útok nazvalo zmařeným pokusem o obsazení ostrova, při kterém měly být údajně použity raketomety, houfnice a 15 dronů, z nichž 13 bylo sestřeleno. Ukrajinská armáda poskytla o povaze útoku jen neurčité prohlášení, že bylo použito „různých prostředků a metod destrukce“.

Už o pár dní dříve se Ukrajině podařilo zasáhnout remorkér ruského námořnictva Vasilij Bech.

Hadí ostrov (známý též jako Zmijí ostrov) na sebe strhl pozornost hned zkraje invaze, když se jeho ukrajinští obránci odmítli vzdát a poslali ruskou válečnou loď do patřičných míst.

Po obsazení Rusy se o Hadím ostrově po celém světě psalo i při opakovaných útocích ukrajinských dronů, z nichž nejvýraznější byly útoky 7. a 8. května, při kterých si ukrajinský Bayraktar TB2 připsal několik dobrých zásahů.

Jak ale v článku (publikovaném krátce před nejnovějším útokem na Hadí ostrov) na nezávislém webu UK Defence Journal upozorňuje bezpečnostní expert George Allison, Rusko následně dokázalo velmi rychle ostrov vyzbrojit. Z ostrova se podle něj stala základna s plně funkční protivzdušnou obranou, artilerií, radary a zásobami paliva i munice. To všechno pouhých asi 100 kilometrů od Oděsy a navíc s pravidelnou podporou bojových lodí připlouvajících k ostrovu z jihu.

Návrat ostrova pod ukrajinskou kontrolu by byl pro Kyjev zásadní, časem by se díky němu mohl zvýšit vývoz ukrajinského obilí, který válka značně omezila.

Ukrajina a Západ viní Rusko, že blokuje ukrajinské přístavy, aby zabránilo vývozu obilí a přispívá tak k celosvětové potravinové krizi. Moskva tato obvinění odmítla a prohlásila, že Ukrajina musí z Černého moře odstranit námořní miny, aby umožnila bezpečnou plavbu.

Kyjev podle listu The Guardian už dříve prohlásil, že vody neodminuje, protože se potřebuje bránit ruské černomořské flotile, která podniká námořní útoky na Oděsu a Mykolajiv.

Otázkou je, jestli Ukrajinci dokážou ostrov dlouhodobě kontrolovat a zastavit Moskvu, pokud by se případně rozhodla tam vojáky vrátit. Kyjev v důsledku zabavení velké části flotily Ruskem po okupaci Krymu i kvůli dřívějšímu vývoji nemá skoro žádné bojové lodě.

Reklama

Doporučované