Hlavní obsah

Rusko se kvůli sankcím obrací na Indii. Koupí od něj ropu, možná i zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com/Keith G Webb

USA ruskou ropu nechtějí, přihlásila se o ni Indie.

Reklama

Rusko je postižené západními sankcemi, a proto žádá o pomoc Indii. Země od něj koupila ropu a obchodování může rozšířit i na oblast obrany. Pro Putinovo válečné tažení to však příliš neznamená.

Článek

Západní země po invazi na Ukrajinu Rusko odstřihly. Indie zůstávala stranou diplomatického zájmu, ale když se začaly projevovat sankce, které na Rusko v reakci na válku řada států uvalila, obrátila se Moskva na Indii.

Indie, která je třetím největším dovozcem ropy na světě hned po Číně a Spojených státech, souhlasila s nákupem tří milionů barelů ruské ropy. Nákup s velkou slevou je však vzhledem k ruské produkci a indické poptávce relativně malý.

Tento objem by se podle deníku The Washington Post mohl v příštích měsících zvýšit. To by mohlo posílit ruský dojem, že Indie je odhodlána zachovat své rozsáhlé obchodní a vojenské vazby s Moskvou, a to i v době, kdy Spojené státy a jejich spojenci naléhají na vlády celého světa, aby Rusko izolovaly.

Nákupy za rupie a rubly

„Osmdesát pět procent indické ropy pochází z dovozu, takže vždy hledáme dobré možnosti,“ řekl jeden z indických úředníků. „Pokud to zahrnuje dobrý balíček přicházející z ruské strany a neexistuje žádný zákaz nákupu z Ruska, pak to přijměme.“

Indická vláda kromě dohody o ropě zkoumá podle dalších dvou nejmenovaných zdrojů, které jsou se záležitostí obeznámeny, i způsoby, jak udržet obchod s Ruskem pomocí obnovení dohody z dob studené války.

Tzv. „ruppe-rubble trade“ je platební mechanismus, který vývozcům umožní, aby za svůj export do Ruska dostávali zaplaceno v jiných měnách, než je standardní dolar nebo euro. Snížilo by se riziko amerických sankcí.

Rublové a rupiové účetní knihy, které budou pravděpodobně zřízeny v ruských a indických bankách, jsou podle indických představitelů řešením, jež má pomoci indické ekonomice a jejím vývozcům.

Nepovažují je ale za způsob, jak se vyhnout případným americkým sankcím. Indie už obchoduje s Íránem, na který se také vztahují americké sankce, pomocí podobného obchodního ujednání mezi íránskou měnou riálem a indickou rupií.

Někteří američtí zákonodárci Indii odsoudili, když se zdržela kritiky Ruska na půdě OSN. V úterý tisková mluvčí Bílého domu Jen Psakiová novinářům řekla, že se nedomnívá, že by indické nákupy ruské ropy porušovaly stávající americké sankce.

„Ale také přemýšlejte o tom, kde chcete stát, až se o tomto okamžiku budou psát historické knihy,“ dodala Psakiová, aniž by Indii výslovně jmenovala. „Podpora ruského vedení je podporou invaze, která má zjevně ničivé dopady,“ dodala.

Indie není jedinou zemí, která udržuje obchodní vztahy s Ruskem. Mnoho evropských zemí, včetně amerických spojenců v NATO, nadále nakupuje ruskou energii, přestože Spojené státy a Velká Británie už na ně vyhlásily zákaz.

Obchod s Indií Rusko nezachrání

Indické nákupy ropy by pro Putinovo válečné úsilí pravděpodobně neznamenaly změnu hry. Nejdůležitějšími obchodními partnery Ruska jsou Evropa a Čína, Indie se v roce 2021 podílela na ruském vývozu asi třemi procenty a většinu ropy získává z Perského zálivu.

Spolupráce obou zemí v energetickém sektoru se však v posledních letech prohloubila. V roce 2016 indický premiér Naréndra Módí a ruský prezident Vladimir Putin dohlíželi na dohodu mezi ruskou ropnou společností Rosněfť a rafinerií v Módího domovském státě Gudžarát v hodnotě 13 miliard dolarů.

Dohoda představovala historicky největší injekci zahraničních investic do Indie a doposud největší exportní dohodu Ruska. Indické energetické společnosti mezitím investovaly 16 miliard dolarů do sibiřských ropných polí.

Když se minulý víkend o nákupu ropy začalo mluvit intenzivněji, ruský vicepremiér Alexandr Novak hovořil s indickým ministrem ropného průmyslu Hardeepem Singhem Purim o „dalším přilákání indických investic do ruského ropného a plynárenského sektoru a rozšíření prodejních sítí ruských společností v Indii“, uvádí prohlášení vydané Kremlem.

Puri tento týden v indickém parlamentu uvedl, že Módího vláda usilovně pracuje na udržení nízkých cen plynu, které na evropských trzích rapidně rostou, a že o dohodě jedná s ruskou vládou „na všech úrovních“. Indické ministerstvo ropného průmyslu se k této záležitosti jinak nevyjádřilo.

Zástupci indického průmyslu tvrdí, že by bylo nespravedlivé, kdyby Západ tlačil na Indii, aby opustila ruskou ropu. Evropská unie v reakci na invazi prohlásila, že se od ruské energetiky „co nejdříve oprostí“. Na ruském plynu je ale závislé například Německo, které zatím dodávky nesnížilo.

Evropa se také od ruské energie neodstřihla

Na to také naráží Subhash Kumar, bývalý předseda indické státní společnosti Oil and Natural Gas Corporation, největší ropné společnosti v zemi. „Snížila už Evropa nebo jiný významný odběratel ruské ropy a plynu svou spotřebu?“ Dodal, že pokud by Indie, která není zapojena do konfliktu na Ukrajině, nekupovala zlevněnou ruskou ropu, našli by se na trhu jiní zájemci.

Jiní komentátoři před pokračováním nákupů varovali. „Z morálního hlediska by rozhodnutí nakupovat ruskou ropu a plyn se slevou kvůli krizi na Ukrajině mohlo být sporné,“ řekl Vikram Singh Mehta, bývalý výkonný ředitel společnosti Shell India a bývalý předseda indické pobočky Brookings Institution.

V nadcházejících měsících bude obchod Indie s Ruskem pravděpodobně pokračovat kromě ropy i v další klíčové oblasti: v obraně. Do značné míry jde o dědictví ze studené války, kdy Sovětský svaz poskytoval Indii vše od pomoci při zakládání oceláren až po stíhačky MiG. Přibližně 85 procent indických zbraní dnes pochází ze Sovětského svazu nebo Ruska.

Amit Cowshish, úředník indického ministerstva obrany, který dříve dohlížel na indické vojenské akvizice, uvedl, že pokud by Indie nemohla obchodovat s Ruskem, ozbrojené síly by byly do roka silně ochromeny. „Nebylo by v zájmu USA, aby byl partner v Indo-Pacifiku ochromen nebo odcizen sankcemi,“ řekl.

USA uznává, že Indie má s Ruskem komplikované vztahy. „Indie se snaží odklonit od Ruska, ale bude to trvat nějakou dobu. Z pohledu USA je Indie naprosto zásadním partnerem, když přemýšlíme o naší strategii v Indo-Pacifiku,“ uvedla Ela Ratnerová, náměstkyně ministra obrany pro indicko-pacifické bezpečnostní záležitosti.

Reklama

Doporučované