Hlavní obsah

Ruský pilot, který odletěl na Ukrajinu, dostane odměnu půl milionu dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ruský pilot Maksim Kuzminov.

Reklama

Ruský pilot koncem srpna přistál s vojenským vrtulníkem Mi-8 na ukrajinském letišti a vzdal se. Kyjev slíbil Rusům, kteří na Ukrajinu dopraví ruskou vojenskou techniku, že jim vyplatí odměnu ve výši až milionu dolarů.

Článek

Osmadvacetiletý ruský pilot vrtulníku, který se vzdal ukrajinským jednotkám, dostane od Kyjeva odměnu ve výši v přepočtu půl milionu dolarů (asi 11,3 milionu Kč).

Ukrajinský parlament přijal v dubnu loňského roku zákon nabízející ruským vojákům, kterým se podaří na ukrajinské území dopravit ruské vojenské vybavení, odměnu ve výši až 1 milionu dolarů, v závislosti na typu techniky, kterou dodají.

„Když Ukrajina oficiálně vyzývá Rusy, aby spolu s technikou přešli na naši stranu, není to propaganda. Není to lež. Je to pravda,“ uvedl na úterní tiskové konferenci mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky (HUR) Andrij Jusov.

Oznámil, že ruskému pilotovi Maksimovi Kuzminovovi, který koncem srpna se zcela neporušeným vojenským transportním vrtulníkem Mi-8 přistál na ukrajinském letišti, aby se vzdal, vyplatí 500 tisíc dolarů.

Kuzminov na úterý tiskové konferenci řekl, že na ukrajinskou stranu přeběhl, protože se nechtěl podílet na zločinech, které ruské jednotky páchají v sousední zemi. Dodal, že Ukrajinu považuje za „úžasnou zemi“ plnou „skvělých lidí“.

Podívejte se, kam až pronikla ukrajinská protiofenziva

Ukrajinské síly prolomily první linii ruské obrany v Záporožské oblasti. Po malých krůčcích se jim daří postupovat dál a zaměstnávat ruskou obranu.

Ukrajinskou stranu prý kontaktoval sám. Okamžitě mu slíbila, že pokud se vzdá, jemu i celé jeho rodině zajistí ochranu, dostane od nich peníze i nové dokumenty.

Podle serveru The Kyiv Independent bylo Kuzminovo zběhnutí na ukrajinskou snahu výsledkem šestiměsíční operace s cílem dopravit na Ukrajinu vrtulník Mi-8 i jeho pilota, na které pracovala ukrajinská vojenská rozvědka.

Kuzminov na tiskové konferenci oznámil, že za ním na Ukrajinu přišli i jeho rodiče, kteří celou dobu jeho plán podporovali. S ostatními ruskými vojáky, se kterými sloužil, prý už dnes v kontaktu není, rád by jim ale vyřídil, že na Ukrajině nejsou fašisti ani nacisti, jak s oblibou tvrdí ruská propaganda.

„Když uděláte to, co jsem udělal já, nebudete toho vůbec litovat. Do konce života budete mít zajištěno úplně všechno,“ apeloval Kuzminov na ruské vojáky.

Mluvčí HUR ruské vojáky, kteří se „nechtějí stát válečnými zločinci“, vyzval, aby následovali Kuzminova příkladu. „Prosím, vzdejte se, přejděte na ukrajinskou stranu a braňte svou čest a svědomí, bojujte proti Putinovu režimu,“ vzkázal.

Reklama

Související témata:

Doporučované