Hlavní obsah

Ruský pilot se pokusil sestřelit britský letoun. Považoval to za rozkaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Mike Mareen, Shutterstock.com

Letoun Su-27. Ilustrační snímek.

Reklama

Ruský pilot se loni pokusil o sestřelení britského letounu v mezinárodním vzdušném prostoru, protože se domníval, že má povolení k útoku. Uvádí to stanice BBC s odkazem na své zdroje. Moskva tvrdila, že šlo o technickou chybu.

Článek

Britský pozorovací letoun plnil loni v září misi nad Černým mořem v mezinárodním vzdušném prostoru, když se střetl se dvěma ruskými stíhačkami Su-27. Pilot jedné z nich pak na letoun vypálil dvě střely, což dříve Moskva označovala za technickou chybu.

Vyšetřování ale ukázalo, že se pilot pokoušel o sestřelení britského letounu. Na základě komunikace s pozemní stanicí se totiž domníval, že k útoku dostal povolení. Informovala o tom stanice BBC s odkazem na tři vysoce postavené zdroje ze západních bezpečnostních kruhů obeznámených s incidentem.

Po vypálení první střely měla podle nich mezi piloty stíhaček vypuknout hádka. Pilot druhého letounu se totiž nedomníval, že by povolení ke střelbě dostali, a snažil se o tom svého kolegu přesvědčit. Ten i přesto vypálil další střelu.

„Naším záměrem bylo vždy chránit bezpečnost našich operací, vyhnout se zbytečné eskalaci a informovat veřejnost a mezinárodní společenství,“ uvedl v reakci na nově zveřejněné informace mluvčí britského ministerstva obrany.

Resort už loni potvrdil, že se incident stal. Z prohlášení tehdejšího ministra obrany Bena Wallace ale vyplynulo, že Londýn věří verzi Moskvy o technické chybě, což se dá vysvětlit i britskou snahou zabránit zbytečné eskalaci, případně utajit zdroje zpravodajských informací.

Nejde přitom o jediný případ, kdy se ruský pilot zaměřil na letoun NATO v mezinárodním vzdušném prostoru. Na začátku března tohoto roku ruská stíhačka sestřelila americký pozorovací dron, který rovněž letěl nad Černým mořem (psali jsme zde).

Po tomto incidentu byl ruský pilot vyznamenán medailí, ale většina odborníků upozorňuje, že šlo spíše o štěstí než o dovednost nebo úsudek. Podle BBC vyvolávají takové incidenty otázky ohledně toho, jak disciplinovaní a profesionální jsou piloti ruského letectva.

Reklama

Související témata:

Doporučované