Hlavní obsah

Ruský soud prodloužil vazbu novinářce žijící v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: kovop58, Shutterstock.com

Ilustrační obrázek.

Reklama

Ruský soud prodloužil vazbu rusko-americké novinářce Rádia Svobodná Evropa Alsu Kurmaševové, která žije v Česku. Údajně se nezaregistrovala jako takzvaná zahraniční agentka, jak jí ukládá ruský zákon. Novinářka vinu odmítá.

Článek

Alsu Kurmaševová je rusko-americká novinářka, která pracuje pro Rádio Svobodná Evropa (REF/RL) a žije s dětmi a manželem v Praze. Ruský soud jí nyní prodloužil vazbu do 5. února příštího roku. Důvodem bylo údajně to, že se nezaregistrovala jako takzvaná zahraniční agentka, jak jí ukládá ruský zákon.

Do Ruska odcestovala v květnu z rodinných důvodů. V červnu ale byla před svým zpátečním letem zadržena na letišti v Kazani. Úřady jí zabavily americký i ruský pas. Od té doby novinářka čekala na vrácení pasů, ale místo toho byla v říjnu obviněna z porušení zákona o zahraničních agentech a ocitla se ve vazbě.

Právní zástupce novinářky tehdy rozhodnutí soudu o vazbě označil za příliš tvrdé. Kurmaševová vinu odmítá.

BBC upozorňuje, že porušení povinnosti ohlásit se úřadům jako zahraniční agent je v Rusku trestným činem už téměř tři roky. Doposud ale nebylo v tomto ohledu vedeno jediné trestní řízení.

Na seznam zahraničních agentů může ruské ministerstvo spravedlnosti přidat prakticky kohokoli, kdo je podle něj pod zahraničním vlivem. Na tyto osoby se pak vztahuje přísnější úřední kontrola. Agentura Reuters kromě toho připomněla, že označení zahraniční agent má v Rusku i samotné RFE/RL vzhledem k tomu, že je financováno americkým Kongresem.

Reklama

Doporučované