Hlavní obsah

Rusové omylem bombardovali vlastní vesnici nedaleko hranice s Ukrajinou

Foto: Repro: Telegram úřadu Generálního prokurátora Ukrajiny, Seznam Zprávy

Válka na Ukrajině ničí zemi už 678 dní. Ilustrační fotografie.

Reklama

Ruské ozbrojené síly provedly v noci na dnešek jeden z nejničivějších útoků na Ukrajinu za celou dobu trvání invaze. Kromě toho ale munice omylem dopadla i na jejich vlastní území.

Článek

Rusko oznámilo, že v úterý omylem bombardovalo vesnici na jihu Voroněžské oblasti nedaleko Ukrajiny, informovala agentura AFP. K nehodě došlo ve stejný den, kdy ruské letectvo zasáhlo Ukrajinu rozsáhlým raketovým útokem.

V prohlášení, z něhož citoval The Guardian, ruská armáda uvedla: „Dne 2. ledna 2024 kolem 9. hodiny došlo během letu vzdušných sil k nestandardnímu pádu letecké munice nad obcí Petropavlovka ve Voroněžské oblasti.“

K žádným ztrátám na životech nedošlo, poškozeno ale bylo sedm soukromých domů. „Probíhá vyšetřování okolností incidentu. Na místě pracuje komise, která posuzuje povahu škod a poskytuje pomoc při obnově domů,“ uvádí se v prohlášení.

Gubernátor Voroněžské oblasti Alexandr Gusev sdělil, že někteří obyvatelé Petropavlovky, která leží 93 kilometrů východně od hranic s Ukrajinou, byli přestěhováni do dočasných ubytovacích zařízení.

Reklama

Doporučované