Hlavní obsah

Rusové vydali mapy s „novým územím“. V nízkém nákladu, chystají změny

Foto: Profimedia.cz

V Rusku se dostávají do prodeje nové mapy. Země je na nich zakreslená tak, že její součástí jsou i čtyři ukrajinské regiony.

Reklama

V moskevských knihkupectvích se objevily nové mapy Ruska. Země je do nich zakreslená tak, že zahrnuje i čtyři ukrajinské regiony: Doněckou, Luhanskou, Záporožskou a Chersonskou oblast.

Článek

Moskva začala prodávat nové nástěnné mapy Ruska, Eurasie i celého světa. Podle ruského serveru RBC je na nich ruské území zakresleno s novými hranicemi. Jeho součástí jsou i čtyři ukrajinská území – Doněcká, Luhanská, Záporožská a Chersonská oblast –, která Rusko nezákonně anektovalo na základě záříjových zinscenovaných referend.

Hlasování se ani nekonalo na kompletním území žádné ze zmíněných oblastí. Od té doby navíc Rusko kontrolu nad částmi těchto regionů ztratilo.

Ruský vydavatel upřesnil, že dodávky nových map do obchodů a knihkupectví začaly tento týden. Nejvíce jich odeslal do Petrohradu a spustil také prodej přes internet.

„Nástěnné mapy s novým územím se u nás objevily teprve nedávno, mezi kupujícími jsou ale velmi žádané,“ sdělil RBC zástupce obchodního řetězce Čitaj gorod.

Šéfredaktorka vydavatelství Geza Kom Marina Ropotovová pak uvedla, že aktualizovanou mapu ruského území zatím vytiskli jen ve velmi malém nákladu. „Očekáváme, že v blízké době do mapy zaneseme další, podrobnější informace. Například do jaké federální oblasti budou nová území začleněna,“ vysvětlila.

Jak funguje ruská propaganda

Proč i po 70 letech Rusko stále opakuje to samé? Každá propaganda je do velké míry založena na velkých příbězích, které jsou vnitřně propojené a dávají dohromady určitý řád. Neustálou aktualizací, rozšiřováním a opakováním těchto velkých příběhů pak propaganda ožívá. V každém příběhu jde o souboj dobra se zlem.

V tomto případě podle Rusů (či dříve Sovětů) zlý Západ útočí na všechno ruské, chce Rusko zničit, protože mu závidí jeho kulturu a lid, a chce je „cancelovat“. Jádro ruského vysvětlení „speciální operace“ na Ukrajině tkví v tom, že Ukrajinci utlačují, šikanují a zabíjejí Rusy, kterým jejich krajané přicházejí na pomoc.

Zájem některých obchodů o nové, aktualizované mapy se obnovuje poté, co na konci roku většina maloobchodních řetězců pozastavila objednávky jakýchkoli atlasů. Státní duma totiž tehdy v prvním čtení přijala balíček návrhu zákonů o zavedení pokut až do výše milionu rublů za distribuci map „zpochybňujících územní celistvost Ruska.“

Generální ředitel vydavatelství Atlas Print Jurij Suchanov ale serveru RBC sdělil, že v prosinci se od Centra pro geodézii, kartografii a infrastrukturu prostorových dat dozvěděl, že podle Ústavy byla nová území začleněna jako součást Ruska a mohou tedy být zakreslena na mapu.

Západ i Kyjev ruskou anexi ukrajinských území dlouhodobě odmítá. Jejich představitelé volají po navrácení Ukrajiny do mezinárodně uznávaných hranic.

Reklama

Doporučované