Hlavní obsah

Ruští vojáci chystají stažení z Chersonu, tvrdí zástupce okupační správy

Foto: eanstudio, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Ruská vojska se s největší pravděpodobností budou stahovat ze západního břehu Dněpru v Chersonské oblasti, prohlásil zástupce ruských okupačních úřadů v regionu.

Článek

Zástupce šéfa ruské okupační správy v Chersonské oblasti Kirill Stremousov ve čtvrtek řekl, že se ruské vojenské jednotky s největší pravděpodobností přesunou na levý břeh Dněpru. Strategicky významné jihoukrajinské město Cherson, ze kterého se už evakuovali civilisté, přitom leží na pravém, západním břehu řeky.

„Naše jednotky s největší pravděpodobností půjdou na levobřežní část Chersonské oblasti. Ti lidé, kteří se neměli čas odstěhovat z Chersonu, by měli co nejrychleji odejít,“ uvedl Stremousov v rozhlasovém pořadu, který moderuje známý ruský propagandista Vladimir Solovjov.

Prohlášení ihned zaznamenala další ruská média.

Zvláštní zpravodaj listu Komsomolskaja pravda Alexandr Koc, který je nyní v Chersonu, potvrdil, že z některých tamních budov zmizely ruské vlajky. Nad některými veřejnými institucemi, například v sídle vedení města, ale podle něj visí vlajky dál. Reportér později informoval také o silném výbuchu v Chersonu a střelbě protiletadlové obrany.

Zástupce ruských okupantů Stremousov už dopoledne zveřejnil na sociální síti Telegram video s lidmi v ulicích, kteří podle něj lehkovážně ignorovali výzvy k evakuaci. Znovu vyzval obyvatele, aby z města odjeli. „S ohledem na těžká rozhodnutí a všechny situace, které přijdou, si zachraňte životy,“ prohlásil. O ústupu vojáků z Chersonu nebo stažených vlajkách ve svém videu nemluvil.

Foto: Institute for the Study of War, Seznam Zprávy

Část jižní Ukrajiny s Chersonskou oblastí.

V předchozích týdnech se objevily spekulace, že by Cherson a okolí mohla zaplavit voda z protržené Kachovské přehrady. Z plánů na poškození její hráze se navzájem obvinili Rusové a Ukrajinci.

Ruské úřady v Chersonské oblasti vyhlásily 18. října evakuaci obyvatel z města na levý břeh Dněpru s ohledem na hrozící ofenzívu ukrajinská armády. Později byla evakuační zóna rozšířena o 15 kilometrů na levém břehu. Ve středu správa Chersonské oblasti rozhodla dočasně zastavit dopravu přes Dněpr.

Ukrajina koncem října ruské manévry v Chersonské oblasti označila jen za vytváření iluze stahování. Rusové podle Kyjeva ve skutečnosti přesouvali do Chersonu nové jednotky a připravovali se na jeho obranu.

Reklama

Související témata:

Doporučované