Hlavní obsah

Ruští vojáci stříleli civilisty do zad. Video pomohlo najít pachatele

Foto: DZMITRY SCHAKACHYKHIN, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Přišli k ruským vojákům, ujistili je, že je neohrožují, otočili se. A pak to přišlo – okupanti je střelili do zad. Brutální vraždu ukrajinské úřady vyšetřují s pomocí záběrů ověřených novináři. Našly jednoho z pachatelů.

Článek

Video z bezpečnostní kamery zveřejněné v květnu CNN ukazuje, jak ruští vojáci v březnu střílí na civilisty před prodejnou aut v Kyjevské oblasti, konkrétně ve vesnici Mrija nedaleko Buči. Ukrajinská prokuratura to vyšetřuje jako válečný zločin a nedávno našla jednoho z pravděpodobných pachatelů.

Terčem vojáků se stali dva neozbrojení muži – majitel podniku, jehož identitu si jeho rodina nepřála zveřejnit, a 68letý Leonid Oleksjovič Pljac, který tam pracoval jako hlídač. Prodejnu pak vojáci vyplenili.

Server Ukrainska Pravda popisuje, že dva Ukrajinci onoho osudného dne zamířili směrem k ruským vojákům. Ti se ujistili, že pro ně nepředstavují hrozbu a povolili jim odejít. Jen co oběti ušly pár metrů, vojáci zahájili palbu do jejich zad.

Tým vyšetřovatelů z Buči uvedl, že právě video, které v květnu získala CNN, jim posloužilo k odhalení identity jednoho z pachatelů. Na civilisty podle nich společně s druhým a zatím neidentifikovaným mužem vypálil 12 střel ruský voják Nikolaj Sergejevič Sokovikov.

Na jednom z videí je dále vidět, jak vojáci popíjejí, plení v obchodě a ukradené zboží následně nakládají do auta označeného nápisem „Tankové speciální jednotky RUS“, informuje dále ukrajinská prokuratura.

Vojenskou jednotku, ve které Sokovikov působil, se podařilo identifikovat na základě uniformy, analýzy pohybu ruských vojáků při jejich úsilí o okupaci Kyjeva a očitých svědků.

Jak následně ukrajinští vyšetřovatelé identifikovali přímo Sokovikova, ale nezveřejnili. CNN nicméně uvádí, že ukrajinská prokuratura již dříve uvedla, že k identifikaci využívá systém na rozpoznávání obličejů.

Ukrajinci dále uvedli, že o obvinění ruského vojáka z „porušení zákonů a zvyklostí války“ a „záměrné vraždy“ informovali Rusko. Moskva na žádost CNN o odpověď nereagovala.

Reklama

Doporučované