Hlavní obsah

Saúdové povolili zabíjet odpůrce stavby futuristického projektu, píše BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Corona Borealis Studio, Shutterstock.com

Vizualizace projektu megastavby The Line ve futuristickém městě Neom, plánovaném v Saúdské Arábii.

Největší projekt saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána stojí na nucených záborech půdy spojených s likvidací nepohodlných.

Článek

Saúdskoarabské úřady povolily použití smrtící síly k vyčištění pozemků pro futuristické pouštní město, které budují desítky západních společností, uvedl pro britskou BBC bývalý důstojník tamní zpravodajské služby.

Rabih Alenezi tvrdí, že dostal rozkaz vystěhovat vesničany z jednoho kmene, aby uvolnili místo pro stavbu The Line, která je součástí ekologického projektu Neom. Jeden z nich byl podle něj za protesty proti vystěhování zastřelen. Saúdskoarabská vláda a vedení projektu Neom se k tomu odmítly vyjádřit.

Další lidé skončili kvůli protestům proti projektu za mřížemi. BBC také analyzovala satelitní snímky z oblasti, které potvrzují likvidaci několika vesnic.

Neom je projekt saúdskoarabského ekologického regionu v hodnotě 500 miliard dolarů (přibližně 11,6 bilionu korun). Je součástí strategie Vize 2030, jejímž cílem je diverzifikovat ekonomiku království, která dosud stojí z velké části na ropě.

Středobodem celého projektu je mrakodrap The Line, který byl podle listu The Wall Street Journal představen jako město bez aut. Široký má být jen 200 metrů, dlouhý ale celých 170 kilometrů. Domov by tam mohlo najít pět milionů lidí. Plány ale počítají s tím, že do roku 2030 bude dokončeno pouze 2,4 kilometru z tohoto projektu.

Projekt financuje Public Investment Fund, investiční fond se sídlem v Rijádu, v jehož čele stojí saúdskoarabský korunní princ a faktický vládce země Muhammad bin Salmán.

Ten od svého nástupu do čela země v roce 2017 provedl v Saúdské Arábii celou řadu reforem. Patří mezi ně omezení vlivu wahhábistického náboženského establishmentu omezením pravomocí náboženské policie a zlepšení práv žen.

Server arabské televize Al-Džazíra ale upozorňuje i na jeho „temnou stránku“, kterou dokládá řadou problematických bodů jeho vlády. Mezi ně řadí třeba skutečnost, že ještě několik týdnů před zrušením zákazu řízení zatkl skupinu žen i mužů, která demonstrovala za legalizaci kroku. Tehdy jej za to kritizovala i lidskoprávní organizace Human Rights Watch.

Na seznam se teď může zařadit i nové zjištění BBC o nuceném vystěhovávání kmenů kvůli obřímu projektu spojenému s likvidací nepohodlných. Oblast, kde se Neom staví, princ při představování projektu označil za dokonalé „prázdné plátno“. Podle jeho vlády bylo kvůli projektu přestěhováno více než 6000 lidí. Britská skupina pro lidská práva ALQST ovšem odhaduje, že toto číslo je vyšší.

Organizace zároveň upozorňuje, že problém nezákonných záborů půdy a nuceného vysídlování dalece přesahuje projekt megapole Neom. Jedná se o dlouhodobé praktiky saúdskoarabských úřadů, k podobnému vyvlastňování s doprovodným porušováním lidských práv dochází i jinde v království, píše BBC.

Doporučované