Hlavní obsah

Šéf Gazpromu přiznal těžkosti. Export na klíčové trhy se propadl

Foto: Profimedia.cz

Šéf ruského energetického gigantu Gazprom Alexej Miller.

Reklama

Podle ředitele ruské společnosti Gazprom došlo v letošním roce na energetických trzích k „totální změně“. Energetický gigant vyvezl po zavedení západních sankcí na svá klíčová odbytiště nejméně plynu od začátku století.

Článek

Šéf plynového gigantu Gazprom ve středu přiznal, že společnost má za sebou „velmi náročný“ rok. Gazprom během něj zasáhly sankce, které západní země kvůli invazi na Ukrajinu uvalily na Rusko, a byl nucen porozhlédnout se po nových odbytištích.

„Chci rovnou říci, že rok 2022 se samozřejmě ukázal jako velmi, velmi náročný,“ uvedl Alexej Miller, který stojí v čele Gazpromu, na konferenci ke konci roku. Poukázala na to agentura AFP.

Manažer připustil, že na vině je „totální změna na energetických trzích“, kterou rozpoutaly sankce, jimiž se Západ rozhodl potrestat Rusko za podniknutí invaze na Ukrajinu. Trval ovšem na tom, že Gazprom je nadále „velmi dobře koordinovaný“.

Podle stanice BNN Bloomberg se vývoz společnosti Gazprom na její klíčové zahraniční trhy v roce 2022 snížil téměř o polovinu, tedy na nejnižší úroveň přinejmenším od začátku století.

Generální ředitel Miller ve středu uvedl, že Gazprom do zemí mimo bývalý Sovětský svaz v letošním roce prodal 100,9 miliardy metrů krychlových paliva, což je o 46 % méně než v roce 2021, poukazuje stanice.

Konec ruského multimilionáře

Ruský oligarcha Pavel Antov podle médií skočil ze střechy hotelu v Indii, kde slavil narozeniny. Před dvěma dny navíc ve stejném hotelu zemřel jeho přítel a spolustraník, ten údajně na infarkt.

Ruský Gazprom byl v roce 2021 největším dodavatelem plynu do Evropské unie. Spolu s ruskou invazí na Ukrajinu se ovšem sedmadvacítka rozhodla zbavit své závislosti na ruských zdrojích a dramaticky snížila dovoz plynu z Ruska.

Ztráta evropských odbytišť Gazrpom dotlačila k tomu, aby se porozhlédl po alternativních trzích, a to zejména v Asii. Přepravní kapacity ale zatím Rusku neumožňují evropské trhy plně nahradit.

Šéf Gazpromu minulý týden oslavoval zprovoznění plynového pole Kovykta na Sibiři, které má podle něj výrazně zvýšit dodávky plynu do Číny. Podle stanice Bloomberg denní objemy exportu ruského plynu do Číny v prosinci překročily smluvní úrovně a v některých dnech dokonce dosáhly rekordů.

„Plynovod Síla Sibiře je nyní v provozu v celé své délce, což je více než tři tisíce kilometrů,“ oznámil Miller. Síla Sibiře propojuje právě Čínu a Rusko.

Reklama

Doporučované