Hlavní obsah

Šéf Mosadu varuje před Ruskem: může dodat ničivé zbraně Íránu

Foto: Shutterstock.com

Ukázka íránských raket na loňské vojenské přehlídce v Teheránu.

Reklama

Režim ajatolláhů stupňuje snahy o zabíjení Židů po celém světě. Podle šéfa Mosadu Davida Barney zmařily izraelské bezpečnostní složky loni na 27 chystaných útoků.

Článek

Rusko může dodat Íránu zbraně, které představují existenční hrozbu pro Izrael. V neděli to na konferenci Institutu pro protiteroristickou politiku v Hercliji řekl šéf tajné služby Mosad David Barnea.

Rusové používají při útocích na Ukrajině íránské drony Šáhid 136, kterých nakoupili od Teheránu stovky kusů. „Obáváme se, že Rusové na oplátku poskytnou Íráncům to, co jim chybí, pokročilé zbraně, které jistě ohrozí náš mír a možná i naši existenci zde,“ citoval Barneu server The Times of Israel.

Izraelský poradce pro národní bezpečnost Cachi Henegbi pak na téže akci v pondělí jasně vytyčil hranice, po jejichž překročení zvolí vláda vojenský úder: stalo by se tak v okamžiku, kdy by Írán obohacoval uran na více než 60 procent.

V takovém případě by podle Hanegbiho „nebylo na výběr“. „Překročení hranice 60 % by znamenalo dosažení okamžiku, kdy Írán jasně říká světu, že se chystá na jadernou bombu,“ vysvětlil Hanegbi.

Íránci chtěli dodávat Rusku pro jeho agresi na Ukrajině i rakety krátkého a středního doletu, to se jim ale podle Barney nepodařilo. „Mám pocit, že i další obchody budou brzy zmařeny,“ řekl bez dalších podrobností šéf Mosadu.

Írán a jeho politika braní rukojmí

Přečtěte si o íránské „vyděračské diplomacii“:

Barnea také oznámil, že se výrazně zvýšily snahy íránského režimu útočit proti Izraelcům. Zpravodajci podle něj jen v loňském roce předešli 27 plánovaným útokům, a to v různých částech světa: v Evropě, na Blízkém východě, v Africe i Jižní Americe. Šéf Mosadu vyslal proto Íránu jasný vzkaz: pokud dojde k poškození Izraelců ve světě a bude za ním stát Írán, zaměří se Izrael v odvetě na „ty, kteří rozhodují“ o útocích a atentátech, a to i v „srdci Teheránu“.

Na příkaz nejvyššího íránského vůdce

Spiknutí, která Izraelci přisuzují režimu ajatolláhů, byla v posledních měsících celá řada. Například v červenci zadržely ázerbájdžánské bezpečnostní složky 23letého afghánského občana pro podezření z plánování útoku na izraelskou ambasádu v Baku. Izrael obvinil z plánování zločinu Írán.

Měsíc předtím zmařily íránské spiknutí proti Židům kyperské zpravodajské služby. V březnu pak řecká policie zatkla dva pákistánské občany, kteří údajně plánovali hromadné teroristické útoky proti židovské restauraci a židovskému centru Chabad House v Athénách. Extremisté chystající teroristické útoky byli dopadeni také v Gruzii a Německu.

Před hrozbou íránského terorismu se tento týden chystá varovat i šéf britské diplomacie James Cleverly, který plánuje návštěvu Izraele a palestinských území. V úterý by podle agentury Reuters měl přednést projev na mezinárodní bezpečnostní konferenci, kde obviní Írán z terorismu, protože země podporuje radikální skupiny, jako jsou Hamás nebo Palestinský islámský džihád.

O terorismu páchaném na objednávku Íránu mluvil i Barnea: „Je to způsob, jak Írán skrývá svoji teroristickou tvář, ale Teherán stojí prakticky za vším: za teroristickými činy, logistikou, penězi a podporou – to vše na příkaz ze samého vrcholu,“ řekl, aniž by jmenoval nejvyššího íránského vůdce Alího Chameneího.

Šéf Mosadu naléhal na svět, aby pochopil „nebezpečí teroristického státu, který se může stát jaderným státem“. Dodal ale, že tím se Írán nikdy nestane.

Příští měsíc vyprší zbrojní embargo OSN a Írán bude mít podle Barney šanci se opět dostat levně ke zbraním. Zmínil i pokračující jednání Západu s Íránem o obnovení jaderné dohody: „I kdyby došlo k úplnému návratu k jaderné dohodě, nové jaderné znalosti Íránu to nevymaže. Všechno je cynický tah Íránu, jak získat zpět peníze, aniž by se vzdal svého jaderného pokroku,“ tvrdí.

Reklama

Doporučované