Hlavní obsah

Selhání íránského vesmírného programu. Raketa nenabrala rychlost

Foto: Íránské ministerstvo obrany, Profimedia.cz

Írán nezveřejnil, odkud raketa ve čtvrtek odstartovala.

Reklama

Íránu se nepodařilo na oběžnou dráhu vysadit přístroje k výzkumu vesmíru. Západ se obává, že vesmírný program je jen zástěrkou pro vývoj vojenských raket.

Článek

Íránu se nepodařilo umístit na oběžnou dráhu přístroje k výzkumu vesmíru, protože raketa Simorgh nedosáhla požadované rychlosti. V pátek to podle agentury Reuters řekl mluvčí íránského ministerstva obrany. Írán si za podobné aktivity vysloužil kritiku, protože panují obavy, že starty těchto raket kryje zbrojní raketový výzkum.

„Aby se náklad dostal na oběžnou dráhu, musela by nosná raketa dosáhnout rychlosti nad 7600 metrů za vteřinu, my jsme se dostali na 7350 metrů za vteřinu,“ uvedl mluvčí. Írán vyslal do vesmíru raketu s družicí a třemi přístroji určenými k výzkumu vesmíru ve čtvrtek.

Ve Vídni v těchto dnech pokračují jednání o dohodě o íránském jaderném programu. Část zemí, které jsou ochotné tuto dohodu zachovat při životě, požaduje její rozšíření i na raketový program, s čímž Írán zásadně nesouhlasí.

Francouzské ministerstvo zahraničí v pátek uvedlo, že čtvrteční start íránské rakety byl v rozporu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN. „Tyto aktivity jsou o to více politováníhodné, že přicházejí v době, kdy jsme v jaderných jednáních ve Vídni dosáhli pokroku,“ uvedlo francouzské ministerstvo.

Teherán popírá, že by jeho program vesmírných raket byl zástěrkou pro vývoj balistických raket nebo že by porušoval některou z rezolucí OSN.

Agentura AP ve čtvrtek upozornila, že Íránu se v minulosti nepodařilo už několik podobných startů. V červnu satelitní snímky odhalily neúspěšný start rakety s družicí, což ale íránský ministr telekomunikací popřel. Na snímcích byly patrné přípravy na start na základně v provincii Semnán. I tehdy byla připravena raketa Símorgh.

Íránská média nedávno zveřejnila seznam plánovaných vypuštění satelitů civilního vesmírného programu. Paralelní raketový program mají i revoluční gardy, jimž se loni podařilo úspěšně vyslat raketu s družicí.

Reklama

Související témata:

Doporučované