Hlavní obsah

Senátoři v Arizoně schválili zrušení zákona zakazujícího potraty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Demonstrace za možnost legálního potratu v Texasu (ilustrační fotografie).

Arizona se stala dalším americkým státem, který chce dostat reprodukční práva žen do popředí. Tamní senátoři proto schválili zrušení 160 let starého zákona, který zakazoval potraty.

Článek

Senátoři amerického státu Arizona ve středu schválili zrušení zákona z roku 1864, který zakazoval potraty s výjimkou ohrožení života matky. Návrh na zrušení už před týdnem odsouhlasila Sněmovna reprezentantů, nyní čeká na podpis demokratické guvernérky Katie Hobbsové, píše agentura AP.

Ta po hlasování Senátu dala najevo, že tak bez prodlení učiní. „Arizonské ženy by neměly žít ve státě, kde politici rozhodují o záležitostech, které jsou mezi ženou a jejím lékařem,“ uvedla guvernérka.

Zákon starý 160 let se stal vymahatelným po rozhodnutí arizonského nejvyššího soudu na začátku dubna. Norma stanovuje až pětileté vězení pro kohokoli, kdo pomůže s umělým ukončením těhotenství. Neobsahuje žádné výjimky pro oběti znásilnění ani incest.

Arizona se tak stala dalším americkým státem, ve kterém se reprodukční práva žen dostala do popředí zájmů. V roce 2022 americký nejvyšší soud zrušil přelomové rozhodnutí v kauze Roeová versus Wade z roku 1973, které stanovilo právo na potrat plošně v celých Spojených státech přibližně do 22. týdne těhotenství. Od té doby o pravidlech pro potraty rozhodují jednotlivé státy, čehož politici Republikánské strany využili ke striktnímu omezení přístupu k tomuto typu zdravotní péče.

Demokraté napříč Spojenými státy jsou naopak přesvědčeni, že veřejnost je ohledně práv na potrat na jejich straně, a snaží se tuto otázku vyzdvihnout před listopadovými prezidentskými volbami, píše agentura Reuters. Arizona, rozdělená mezi demokraty a republikány, je pro hlasování o hlavě státu považována za jeden z rozhodujících států.

Doporučované