Hlavní obsah

Sestřelený čínský špionážní balon u nás nic nezjistil, tvrdí Pentagon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Broadcast Media, Shutterstock.com

Obrázek čínského špionážního balonu s kamerou a kopulí se senzory.

Reklama

Čínský balon, který v únoru přeletěl část USA, neshromáždil podle Pentagonu žádné zpravodajské informace. USA prý „podnikly kroky“ ke zmírnění toho, jaká data mohl získat, uvedli ve čtvrtek úředníci.

Článek

Čínský špionážní balon, který na začátku tohoto roku prolétl nad kontinentální částí USA z Aljašky až na východní pobřeží, nesesbíral žádné zpravodajské informace. Řekl to mluvčí Pentagonu, brigádní generál Pat Ryder. Podle něj se tak stalo díky krokům, které Washington podnikl, aby zařízení ve špionáži zabránil.

„Byli jsme si vědomi toho, že (balon) má schopnost shromažďovat zpravodajské informace… Nyní jsme ale vyhodnotili, že když prolétal nad Spojenými státy, informace nesbíral. Určitě k tomu přispělo úsilí, které jsme vynaložili,“ řekl Ryder novinářům na brífinku.

Balon týden létal nad Spojenými státy a Kanadou, než ho 4. února na příkaz prezidenta Joea Bidena sestřelila stíhačka u pobřeží Atlantiku. Jeho trosky byly následně vyloveny, připomíná agentura Reuters.

Tento incident ještě více rozjitřil už tak vypjaté vztahy mezi Washingtonem a Pekingem a výrazně zbrzdil americké snahy o obnovení komunikace s Čínou. Například o více než čtyři měsíce posunul plánovanou cestu ministra zahraničí Antonyho Blinkena do Pekingu. Ta se nakonec uskutečnila až minulý týden.

Ryder se nezabýval konkrétními informacemi ohledně nedávných zpráv, že čínský výškový balon využíval americkou sledovací technologii, ale uvedl, že taková situace by nebyla překvapivá.

„Jsme si vědomi, že v předchozích případech, například v případě bezpilotních letounů, byly použity hotové, komerční americké komponenty,“ řekl Ryder.

Právě součástky získané ze sestřeleného balonu byly předmětem podrobného vyšetřování. Pentagon zejména zajímalo, jestli byl balon schopen přenášet veškeré shromážděné informace zpět do Číny v reálném čase.

USA přelet balonu označily za součást rozsáhlého sledovacího programu, který provozuje čínská armáda. Americký prezident Joe Biden tvrdí, že zařízení neslo „dva vagony plné špionážního vybavení“. To Čína opakovaně odmítá a stojí si za svojí verzí, že zařízení bylo civilní výzkumnou meteorologickou vzducholodí, která se omylem vychýlila z kurzu.

Na dotaz ohledně prohlášení Pentagonu mluvčí čínského ministerstva zahraničí uvedl, že „takzvaný špionážní balon“ je „totální pomluva Číny“, píše CNN.

Reklama

Doporučované