Hlavní obsah

Severní Korea odpálila podezřelou balistickou raketu středního doletu do moře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: 3Dsculptor, Shutterstock.com

Ilustrace severokorejské balistické střely.

Reklama

Severní Korea pravděpodobně testuje hypersonickou raketu středního doletu poháněnou tuhým palivem, informovala jihokorejská armáda.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jihokorejská armáda zaznamenala zřejmě balistickou raketu středního doletu, která byla odpálena z oblasti severokorejského hlavního města Pchjongjangu a poté spadla do Japonského moře u východního pobřeží, píše agentura Reuters.

Podle odhadu Jižní Koreje letěla střela 600 kilometrů, Japonsko let odhaduje na 650 kilometrů s maximální výškou 100 kilometrů.

Severní Korea aktuálně testuje novou hypersonickou raketu středního doletu poháněnou motorem na tuhé palivo. Zda se jednalo právě o tuto střelu, není jasné. Mluvčí jihokorejského sboru náčelníků štábů Lee Sung-jun však uvedl, že odpálení pravděpodobně „souviselo“ s nedávným testováním motoru na tuhé palivo, uvádí Reuters.

Velitelství Spojených států pro oblast Indo-Pacifiku uvedlo, že tato událost nepředstavuje bezprostřední nebezpečí pro jeho vojáky nebo spojence, ale odsoudilo ji jako protiprávní a destabilizující.

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol sdělil, že Sever by se mohl pokusit způsobit v Jižní Koreji zmatek před parlamentními volbami, které se konají tento měsíc. Podle Reuters uvedl, že takový pokus by byl marný a že odpověď na jakoukoli severokorejskou agresi bude tvrdá.

Vzhledem k obavám, že Rusko a Severní Korea navazují užší vojenské vztahy, rozšiřují Spojené státy a jejich hlavní asijští spojenci Jižní Korea a Japonsko bezpečnostní spolupráci, dodává agentura.

Reklama

Doporučované