Hlavní obsah

Skandál ve francouzské škole. Učitel ukázal žákům renesanční nahotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Picryl/Museum of Fine Arts, Budapest

Diana a Actaeon.

Reklama

Na francouzské škole se řada žáků odmítla dívat na renesanční obraz nahých žen. V reakci na to několik kantorů odmítlo vyučovat. Studenti také obvinili učitele z rasistických výroků, nicméně tyto incidenty škola popírá.

Článek

Od začátku pololetí podle všeho rostlo na francouzské střední škole Jacques-Cartier napětí. A to nyní vyvrcholilo, když učitel ukázal renesanční obraz Diana a Actaeon, který zobrazuje mýtickou scénu z Metamorfóz římského básníka Ovidia, píše BBC.

Několik studentů prvního ročníku střední školy ve věku 11 a 12 let uvedlo, že je dílo italského malíře ze 17. století Giuseppe Cesariho urazilo, řekla agentuře AFP Sophie Venetitayová z učitelského svazu Snes-FSU.

„Někteří studenti odvrátili pohled, cítili se uraženi. Tvrdili, že jsou šokováni,“ uvedla Venetitayová a dodala, že „podle některých žáků měl učitel i rasistické poznámky během výuky“.

Druhý den podle francouzských zpráv napsal jeden z rodičů řediteli školy dopis. V něm si stěžoval, že jeho synovi zabránili se vyjádřit v pozdější třídní diskuzi, a proto plánuje podat stížnost.

Podle Venetitayové se zaměstnanci cítili bez podpory ze strany vedení a pracovali v „ponižujícím prostředí“ a odmítli nadále vést výuku. Dále míní, že zhoršená atmosféra během výuky zvyšuje i nárůst násilí ve francouzských školách v poslední době, informuje web France24.

Ministr školství Gabriel Attal oznámil, že žáci, kteří stojí za stížnostmi ve škole Jacques-Cartier, budou potrestáni kázeňskými opatřeními. V úterý se ve škole po několikadenním přerušení opět začalo vyučovat.

Reklama

Související témata:
Renesanční malby

Doporučované