Hlavní obsah

Povodně v Orsku pokračují. Skoro 100 tisíc lidí evakuoval i Kazachstán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Nejdříve záplavy, pak protržená hráz. Z Orsku musely úřady evakuovat tisíce lidí. Škody podle odhadů dosahují v přepočtu miliardy korun.Video: AP

 

Reklama

Povodně v ruské Orenburské oblasti už zaplavily téměř 2900 domů. V sousedním Kazachstánu bylo evakuováno více než 96 000 lidí, píše Reuters.

Článek

V ruské Orenburské oblasti pokračují povodně, kvůli kterým už bylo evakuováno 7700 lidí. Jak uvedla tisková agentura TASS, voda zaplavila už téměř 2900 domů. Povodně si vynutily evakuaci více než 96 000 obyvatel také v Kazachstánu.

Nejhorší záplavy za poslední desetiletí vyvolal rychle tající sníh z pohoří Ural. Záplava tající vody zaplavila rozsáhlá území na Urale, západní Sibiři a také v Kazachstánu v blízkosti řek, jako je Ural a Tobol. Do dnešního večera má být evakuováno více než 100 000 lidí, informovala agentura Reuters.

V ruském městě Orenburg zaplavila voda dalších 300 domů a do dnešního rána stoupla hladina řeky Ural – třetí nejdelší v Evropě – o dalších 50 centimetrů poté, co v úterý večer dosáhla kritické výšky devíti metrů a 30 centimetrů.

Hydrologové varují, že se situace v Orenburgu, kde žije asi 550 000 obyvatel, může ještě zhoršovat. Hladina Uralu, který protéká Ruskem a Kazachstánem do Kaspického moře, může do čtvrtka stoupnout o dalších 70 centimetrů.

V Kurganu, ruském městě na řece Tobol na jihu Uralu, sirény varovaly obyvatele, aby se okamžitě evakuovali. Regionální úřady uvedly, že povodňové vody budou stoupat ještě tři dny, a předpověděly „obtížnou situaci“ až do konce dubna.

Dnes místní úřady uzavřely provoz na několika silnicích v regionu, aby tam rychle dopravily zeminu na zpevnění hráze, protože se zhoršila předpověď povodní a hladina vody v řece Tobol rychle stoupla o 23 centimetrů, dodala agentura Reuters.

Podívejte se na fotky ze zaplavené oblasti:

Reklama

Související témata:
Orsk

Doporučované