Hlavní obsah

Skrytá mobilizace sílí. Rusko začne rekrutovat i v Moskvě a Petrohradu

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci ruské armády na přehlídce ke Dni vítězství.

Reklama

Ruská armáda dosud povolávala především obyvatele odlehlých a polozapomenutých končin země. Nyní se chce zaměřit i na etnické Rusy z bohatších vrstev společnosti, tvrdí ukrajinská rozvědka.

Článek

Rusko plánuje posílit obranu okupovaného Krymu. Řady ruské armády by proto měli rozšířit i obyvatelé Moskvy a Petrohradu. S odkazem na zpravodajské informace poskytnuté ukrajinským ministerstvem obrany o tom informoval server Ukrajinska Pravda.

Rusko se dosud povolávání mužů z oblastí, kde žijí především etničtí Rusové a navíc bohatší vrstvy společnosti, zatím spíše vyhýbalo. Armáda do svých řad zatím rekrutovala především příslušníky etnických menšin z odlehlejších regionů.

Podle ukrajinských zpravodajců vojenské komisariáty Moskevské a Leningradské oblasti, kam se řadí i dvojice velkoměst, dostaly pokyn k hromadnému odvodu místních do vojenské služby.

Nově naverbovaní by se měli následně připojit k vojenským útvarům operujícím na Krymu. Ruský generál Alexandr Dvornikov, který je velitelem ruských sil na Ukrajině, tak rozhodl dodatečně na Krym poslat 1 200 branců.

Podle ukrajinského ministerstva obrany nedostanou tito muži klasickou smlouvu, což přinese úsporu peněz. Podle serveru Ukrainska Pravda se plat rekrutů pohybuje kolem 5 tisíc rublů (2 tisíc korun).

Jak se Rusko vyhýbá všeobecné mobilizaci

Moskva nabízí těm, kteří by byli ochotni bojovat, vysoké platy i přednostní přijetí jejich dětí na vysoké školy. Často od nich přitom nevyžaduje žádnou předchozí vojenskou zkušenost. Stačí patriotismus.

Ruská federace se zdráhá zavést všeobecnou mobilizaci, která by mohla ve společnosti vyvolat vlnu nesouhlasu, a volí proto opatrnější kroky. Napříč zemí buduje dobrovolnické prapory, které se v budoucnu mají zapojit do války na Ukrajině.

Až do teď se Kreml zaměřoval zejména na chudší regiony, kde je nabídka rychle vydělaných peněz pro muže velkým lákadlem. Těm, kteří narukují, přitom ruské úřady údajně slibovaly finanční ohodnocení, jež často výrazně převyšuje průměrné platy v daných regionech.

Například v Permu a Kirovu měly měsíční platy dobrovolníků dosahovat až 300 tisíc rublů (tedy přibližně 116 tisíc korun), což je asi desetkrát více, než by si vydělali v běžných zaměstnáních.

Reklama

Související témata:

Doporučované