Hlavní obsah

Smrt mladíka ve Francii aktivizovala krajní pravici

Foto: Profimedia.cz

Obec Crépol dnes navštívil mluvčí francouzské vlády Olivier Véran.

Reklama

Vesnická rvačka ve Francii, která vyústila ve smrt šestnáctiletého Thomase, aktivizovala krajní pravici. Mluvčí francouzské vlády Olivier Véran varoval před hlubokými proměnami společnosti.

Článek

Od smrti šestnáctiletého Thomase při vesnické rvačce 18. listopadu se stoupenci krajní pravice ve Francii sešli na desítkách pochodů po celé zemi, množí se také protimuslimské nápisy v ulicích a urážky.

Incident se odehrál ve vesnici Crépol jižně od Lyonu. V polovině listopadu místní uspořádali slavnost, na kterou se pozdě v noci pokoušeli dostat muži vyzbrojení noži. Rvačka s ostrahou i místními skončila smrtí středoškoláka Thomase. Co incident vyvolalo a jaký byl jeho motiv, je ale podle policie dosud nejasné, píše server stanice BFM TV.

„Nebyla to jednoduchá rvačka mezi dvěma skupinami na vesnickém bále, ale drama, kvůli kterému hrozí hluboká proměna naší společnosti, pokud nebudeme dostatečně na výši,“ řekl mluvčí francouzské vlády Oliviér Véran podle agentury AFP.

Epicentrem víkendových demonstrací krajní pravice byla obec Romans-sur-Isère, kde zavražděný Thomas chodil do školy. Podle bezpečnostních složek se tam v sobotu sešlo asi 80 lidí v kuklách a černém oblečení, panovala pomstychtivá nálada a úřady počítaly se zásadním narušením veřejného pořádku. 24 demonstrantů bylo zadrženo.

Krajně pravicoví demonstranti se do Romans-sur-Isère vrátili i v neděli, kdy se opět zatýkalo. Už v pátek večer zakuklenci v černém žádající „spravedlnost pro Thomase“ prošli centrem Remeše na severu Francie. Obdobné slogany zazněly i z úst asi 30 lidí, kteří se sešli v Paříži nedaleko Eiffelovy věže. Městem Rennes prošla skupina asi 30 lidí, kteří provolávali nacionalistická hesla jako „Francii Francouzům“ a obcházeli podniky spojované s krajní levicí, píše BFM TV.

Reklama

Doporučované