Hlavní obsah

Sněhová bouře uvěznila v Pákistánu stovky turistů v autech, 22 umrzlo

Foto: Profimedia.cz

Vojáci odklízející sníh ze silnic v pákistánském středisku Marrí.

Reklama

Armáda a týmy místní správy v neděli pokračovaly v odklízení více než 1,2 metrů sněhu, který na severu Pákistánu přes víkend napadl. Zachránily přitom stovky lidí, které smrtící sněhová kalamita uvěznila v autech.

Článek

Podle policie uvízlo na pákistánských silnicích až 500 rodin, které mířily do oblíbeného sportovního střediska Marrí, kde napadlo nezvyklé množství sněhu. Sněhová bouře tam v pátek vyvrátila stromy a zablokovala silnice. Ve sněhu uvěznila zhruba tisícovku aut.

Hotely se rychle zaplnily a velkému množství turistů tak nezbylo než zůstat v mrazu v autech a čekat na vysvobození. Nejméně 22 lidí se přitom záchrany nedočkalo. Na místě zemřela i celá osmičlenná nebo další pětičlenná rodina, uvedly tamní úřady.

Všichni, kteří čas strávený v autě přežili, jsou nyní v bezpečí. „Všechna uvízlá vozidla byla zkontrolována [a] všichni lidé v nich byli přesunuti do záchranných táborů,“ stojí v prohlášení, které armáda vydala v sobotu pozdě večer.

Přeživším kalamity soustavně pomáhají také místní obyvatelé. Zajišťují pro ně jídlo a dostatek přikrývek. V oblasti ale podle BBC začínají docházet zásoby vody a plynu.

„Nebyl to sníh, a dokonce ani těžké sníh, bylo to nevídané,“ okomentoval pro agenturu AFP situaci Tariq Ullah, úředník z nedalekého města Nathiagali. „Byl tady silný vítr, vyvrácené stromy, laviny. Lidé v okolí byli vyděšení,“ dodal.

Obrázky a videa zveřejněná na sociálních sítích ukazují jedno auto vedle druhého, všechny pod silným nánosem sněhu. Některé silnice se už armádě a dalším složkám podařilo během záchranných akcí od sněhu vyčistit a opět uvézt v provoz, další ovšem zůstávají i nadále zavřené.

Podle záchranných služeb bylo mezi oběťmi celkem 10 dětí. Nejméně 6 z nich umrzlo v autě, uvedla policie. Spekuluje se tedy o tom, že příčinou smrti mohlo být udušení výpary.

Záchranné služby se o uvíznutých rodinách dozvěděly poprvé v pátek ráno. V sobotu pákistánský premiér Imran Khan uvedl, že je „šokován a rozrušen tragickou smrtí“ turistů. Dodal přitom, že sněžení a „nával [lidí], kteří přijeli bez kontroly povětrnostních podmínek, zastihly okresní správu nepřipravenou“.

Za svůj výrok sklidil Khan kritiku na sociálních sítích, píše server Al-Džazíra. „Takže je to jen chyba návštěvníků? Jaký je mechanismus varování lidí, kteří do těchto oblastí vstupují?“ ptala se například novinářka Asma Shiraziová. Stěžovala si přitom na to, že se vláda vyhýbá odpovědnosti za tragédii.

„Neschopnost se rychle mění v kriminalitu,“ napsal na twitteru opoziční lídr a bývalý hlavní ministr Pandžábu Shahbaz Sharif. Zajímalo ho přitom, jak k takové tragédii mohlo vůbec dojít a kritizoval, že nebyla včas přijata opatření.

Provinční vláda v Pandžábu uvedla, že po ukončení záchranné akce plně vyšetří, zda nedošlo k zanedbání varování před nepříznivým počasím. „Zahájíme vyšetřování na vysoké úrovni a pokud přijdeme na nějaké zanedbání, přijmeme opatření proti všem zúčastněným,“ uvedl mluvčí vlády Hasaan Khawar.

Marrí, které se nachází 40 kilometrů od hlavního města Islámábád, založili v 19. století Britové jako sanatorium pro své koloniální vojáky. Nachází se v nadmořské výšce 2300 metrů. V oblasti začalo hustě sněžit v úterý v noci. Meteorologové předpovídají prudké přívaly sněhu až do nedělního večera.

Reklama

Související témata:

Doporučované