Hlavní obsah

Současný i bývalý šéf slovenské tajné služby SIS budou stíháni na svobodě

Foto: Profimedia.cz

Na snímku uprostřed ředitel slovenské civilní tajné služby SIS Michal Aláč, 20. srpna 2023 v Žilině.

Reklama

Obviněný současný i bývalý šéf slovenské civilní tajné služby SIS Michal Aláč a Vladimír Pčolinský budou stíháni na svobodě. Vyplývá to z dnešního oznámení slovenského policejního prezidia. Aláč je už na svobodě.

Článek

Policie propustila Aláče, kterého vyšetřovatel zadržel v pátek po jeho výslechu.

V sobotu služebnu elitní policejní jednotky NAKA v Žilině po výslechu opustil Aláčův předchůdce v čele SIS Vladimír Pčolinský. Oba jsou po čtvrteční akci slovenské policie stíháni pro podezření z maření vyšetřování korupčních a jiných trestných činů.

Policejní prezidium v tiskové zprávě uvedlo, že v případě Aláče vyšetřovatel po provedení příslušných úkonů dospěl k názoru, že vazební důvody pominuly, a s tím souhlasil také prokurátor. Policie Aláče původně zadržela v obavě, že mohl ovlivňovat svědky, další obviněné nebo mařit vyšetřování.

Pčolinský pak na na služebnu dorazil v sobotu krátce před 10:00 a podle slovenských médií ji opustil až nedlouho před 23:00.

Aláč nastoupil do čela SIS předloni z pozice náměstka v této instituci. Stalo se tak poté, co jeho předchůdce Pčolinský rezignoval na funkci ředitele, když ho policie obvinila z korupce. V nejnovější kauze jsou mezi obviněnými kromě Aláče a Pčolinského i tři další muži.

V jiném případu, který se týká kromě jiného podezření ze snahy zbavit se nepohodlných příslušníků Národního bezpečnostního úřadu, zase čelí stíhání ředitel této instituce Roman Konečný. Ten se podle veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska dostaví k výslechu v pondělí.

Policejní razie na Slovensku

Slovenská policie podle svého šéfa Štefana Hamrana obvinila ve čtvrtek pět lidí včetně současných a bývalých příslušníků civilní tajné služby SIS pro podezření z maření vyšetřování korupčních a jiných trestných činů.

V další kauze byly obviněné dvě osoby včetně šéfa Národního bezpečnostního úřadu Konečného.

Postup policie zasáhl do probíhající kampaně před zářijovými předčasnými parlamentními volbami.

„Není obvyklé, když jsou zadržovány osoby v takovém postavení,“ řekl Hamran k policejním akcím.

Reklama

Související témata:

Doporučované