Hlavní obsah

Soud OSN nevyhověl žádosti Ukrajiny o ruské reparace za podporu separatistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: twitter.com/ZelenskyyUa

Ilustrační snímek.

Reklama

Haagský tribunál uznal, že Moskva porušila části dvou úmluv OSN. Odmítl ale například tvrzení Kyjeva, že Rusové usilují o likvidaci kultury etnických Tatarů a Ukrajinců na Krymu.

Článek

Mezinárodní soudní dvůr OSN v Haagu (ICJ) ve středečním verdiktu odmítl řadu stížností Ukrajiny souvisejících s ruskou podporou separatistů na východě země a s postupem vůči Ukrajincům a Tatarům na anektovaném Krymu. Mimo jiné nevyhověl žádosti o reparace od Ruska za útoky připisované proruským separatistům, informovala agentura AP.

Podle Kyjeva se Rusko v souvislosti s konfliktem, který na východě Ukrajiny vypukl v roce 2014, provinilo vůči dohodám proti financování terorismu a rasové diskriminaci. Obvinění se týkají vyzbrojování proruských skupin a rusifikace poloostrova Krym, kde po anexi podle ICJ dramaticky klesly zápisy žáků na vyučování v ukrajinštině.

Vrchní soud OSN podle agentury Reuters dospěl k závěru, že Rusko porušilo antidiskriminační dohodu, když nedostatečně chránilo vzdělávání v ukrajinském jazyce. Odmítl však další tvrzení Kyjeva, podle kterého se Rusko snaží vymazat kulturu etnických Tatarů a Ukrajinců na Krymu.

Reparace požadovali Ukrajinci za útoky v regionu včetně sestřelení letu MH17 v létě 2014, za které nizozemský soud připsal odpovědnost separatistům.

ICJ sice dříve konstatoval, že Rusko mělo nad separatistickými silami „celkovou kontrolu“, v novém verdiktu ale uvádí, že dodávky zbraní a jiného vybavení těmto silám nepředstavuje financování terorismu podle kritérií v úmluvě OSN.

Moskva při úvodních projevech loni v červnu ukrajinská obvinění odmítla a označila je za „nehorázné lži“. Kyjev u soudu označil Rusko za teroristický stát a uvedl, že Moskva na východě Ukrajiny financovala „kampaň zastrašování a teroru“. Jednalo se tehdy o první setkání ukrajinských a ruských právníků u ICJ od ruské invaze na Ukrajinu zahájené v únoru 2022.

Rozhodnutí ICJ jsou právně závazná, tribunál ale nedisponuje žádnými mechanismy pro jejich vymáhání. AP uvádí, že dnešní verdikt je prvním z dvojice očekávaných stanovisek ICJ souvisejících s deset let trvajícím konfliktem na Ukrajině, který se po ruské invazi před dvěma lety změnil v plnohodnotnou válku.

Ukrajina se jen několik dní po novém útoku obrátila na haagský tribunál, který záhy Rusku nařídil okamžité zastavení jeho válečných operací. Moskva tento příkaz ignorovala.

Reklama

Doporučované