Hlavní obsah

Spekulace o Lukašenkovi sílí. Zmizel z veřejnosti a měl odjet do nemocnice

Foto: president.gov.by

Alexandr Lukašenko na přehlídce v Minsku 9. května. Za ním stojí jeho synové (zleva) Viktor, Dmitrij a Nikolaj.

Reklama

aktualizováno •

V Bělorusku pokračují spekulace a také četné fámy o zdravotním stavu diktátora Alexandra Lukašenka. V sobotu večer je posílila zpráva o prezidentské koloně směřující do nemocnice na okraji Minsku.

Článek

V běloruských nezávislých médiích se už od začátku týdne čile spekuluje o Lukašenkově zdravotním stavu.

Běloruský diktátor totiž při své návštěvě Moskvy, kde se v úterý účastnil vojenské přehlídky, neušel pěšky ani pár set metrů a svezl se vozítkem, působil nemocně a na ruce měl obvaz pravděpodobně zakrývající kanylu.

Z Moskvy autoritář odletěl dřív a ten den se ještě krátce objevil na oslavách Dne vítězství v Minsku. Na akci, která obvykle slouží režimní propagandě, ale tentokrát navzdory tradici nepromluvil.

Od té doby se na veřejnosti neobjevil, upozorňuje server Zerkalo. Není jasné, kde se osmašedesátiletý Lukašenko nacházel a jeho úřad od úterý zveřejnil jen tři krátké zprávy. Žádná se navíc netýká Lukašenkova programu s jeho osobní účastí, což je nezvyklé.

Jde o gratulaci ázerbájdžánskému prezidentovi, podpis vyhlášky o přípravě a konání II. her zemí Společenství nezávislých států a také blahopřání ke Dni vlajky.

V sobotu večer pak nezávislé Euroradio přineslo s odkazem na své posluchače informaci, že do nemocnice ve Ždanoviči na okraji Minsku dorazila prezidentská kolona. Jde o Republikové klinické lékařské centrum sloužící pro péči o představitele režimu.

Podél trasy stály bezpečnostní složky a vchody do nemocnice byly blokované.

Se stejnou informací přišla i běloruská skupina Hajun, která monitoruje přesuny vojenské techniky v zemi a další dění v Bělorusku.

Podle Hajunu prezidentská kolona opustila nemocnici o dvě hodiny později. Euroradio později večer dodalo, že podle pozorování obyvatel Minsku byl v sobotu odpoledne ve vzduchu opakovaně viděn i prezidentský vrtulník.

Server Naša Niva tento týden uvedl, že se v okolí Lukašenka zřejmě šíří virová nákaza, nejspíš chřipka. Tomu by nasvědčovalo, že Lukašenko při jednom z veřejných vystoupení chraptěl už 5. května.

Oslav státních symbolů v Minsku se v neděli místo diktátora zúčastnil premiér Roman Golovčenko, který pronesl projev Lukašenkovým jménem.

Cichanouská: Jsem připravena převzít odpovědnost

O zdraví diktátora, který v zemi uzurpuje moc už téměř 29 let, ovšem režim neinformuje a dává tím prostor pro četné fámy a spekulace.

Sám Lukašenko si zakládá na machistické image „silného vůdce“, rád se nechává fotografovat při sportování, práci na poli, s Putinem v minulosti hrával lední hokej a při pandemii covidu-19 doporučoval léčbu „vodkou, saunou a traktorem“.

Ke spekulacím o Lukašenkově zdraví se vyjádřila i exilová lídryně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská.

„Chtěla bych se obrátit na všechny Bělorusy a Bělorusky a říct: Jsem připravená převzít odpovědnost a být vaším hlasem v těžké době, abychom uspořádali férové volby a nepřipustili chaos a vzestup nového diktátora,“ uvedla v týdnu politička, jež vede exilový kabinet.

Reklama

Doporučované