Hlavní obsah

Polsko požádá Němce o souhlas se zasláním tanků Leopard Ukrajině

Foto: Profimedia.cz

Tanky Leopard jsou podle Ukrajinců zásadní pro další vývoj konfliktu.

Reklama

Polsko požádá Německo o povolení poslat na Ukrajinu tanky Leopard 2. V pondělí to uvedl polský premiér Mateusz Morawiecki. Doplnil, že i když Německo povolení neudělí, Varšava bude činit svá vlastní rozhodnutí.

Článek

„Požádáme Německo o povolení, ale naše žádost bude pouze vedlejší,“ sdělil agentuře AP premiér Morawiecki. „I když nakonec toto povolení nezískáme, předáme naše tanky, společně s ostatními, Ukrajině,“ doplnil s tím, že Polsko buduje skupinu zemí připravených vyslat Leopardy a na tom, zda Německo bude její součástí, nezáleží.

Kdy však jeho země Berlín požádá, zatím neupřesnil.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková už v neděli pro francouzský televizní kanál LCI řekla, že Polsko sice formálně nepožádalo Berlín o souhlas se sdílením některých svých německých Leopardů, ale že kdyby tak učinilo, nestálo by mu Německo v cestě (více jsme psali zde).

Morawiecki pak poznamenal, že vyvíjet tlak má smysl a že slova Baerbockové jsou jiskrou naděje, že by se Německo mohlo stát součástí koalice, která Leopardy Ukrajině dodá.

„Tvrzení německé ministryně zahraničí nabízejí naději, že Německo nejenže nebude vyslání tanků blokovat, ale možná konečně také nabídne těžké, moderní vybavení na podporu Ukrajiny,“ sdělil.

Proč potřebuje Polsko souhlas Německa?

Polsko přislíbilo, že Kyjevu pošle 14 tanků Leopard 2. Jelikož se ovšem jedná o tanky německé výroby, Varšava potřebuje k jejich vyslání na Ukrajinu souhlas Berlína.

Podle německých vývozních předpisů totiž musí země, které nakoupily jím vyrobené tanky, získat před tím, než stroje vyšlou do jiné země, od německé vlády licenci na reexport. Podobná pravidla platí také pro tanky vyrobené v USA.

Německo ovšem s udělením tohoto konkrétního souhlasu otálí. Váhavý postoj neprolomila ani schůzka na americké základně Ramstein v Německu, kde v pátek jednalo 50 zemí kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Záměr poslat Ukrajině tanky Leopard 2 vyjádřilo kromě Polska také například Finsko.

Polský premiér také doplnil, že jeho země neustále vyvíjí tlak na Berlín, aby Ukrajincům své Leopardy poskytl. Podle něj má Německo víc než 350 aktivních tanků a asi dvě stě takových ve skladu.

Podle ukrajinské vlády jsou tyto tanky zásadní pro porážku ruských invazních sil. Berlín se ale dlouhodobě zdráhá tyto tanky Ukrajině dodat a země, které je vlastní a chtějí to udělat, ho musejí oficiálně požádat o souhlas.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov pak podle agentury ČTK řekl, že pokud třetí země budou dodávat německé tanky na Ukrajinu, zaplatí za to Ukrajinci. Šlo by podle něj o „pseudopodporu“.

Reklama

Doporučované