Hlavní obsah

Šéf Axel Springer má problém. Místo zneužívání řešil „spiknutí“

Foto: Axel Springer SE, Seznam Zprávy

Do vydavatelství Axel Springer patří německé deníky Bild, Welt nebo zpravodajský web a týdeník Politico.

Reklama

Deník Financial Times ukázal na jednoho z nejvlivnějších evropských mediálních manažerů. Mathias Döpfner, který řídí vydavatelský dům Axel Springer, podle výpovědí zastíral, že jeho oblíbený šéfredaktor povyšuje za sex.

Článek

Když byl loni v říjnu vyhozen šéfredaktor německého bulvárního deníku Bild kvůli zneužívání své funkce, vydavatelská skupina Axel Springer, do níž tyto nejprodávanější evropské noviny patří, se k tomu vyjadřovala z pozice postiženého. Vedení koncernu označilo za velkou chybu, že obviněnému šéfredaktorovi Julianu Reicheltovi příliš dlouho věřilo.

Podle zjištění deníku Financial Times však špičky vydavatelství o jeho problematickém chování dlouho věděly, závažnost celé kauzy ale bagatelizovaly a tajily.

Z výpovědí více než tří desítek lidí, mezi kterými byly i postižené ženy nebo osoby seznámené s výsledky loňského prošetřování kauzy, vyplynulo, že šéf vydavatelství Mathias Döpfner označoval celou kauzu v době jejího vyšetřování za „spiknutí“ a nařídil vlastní pátrání po lidech, kteří informace o zneužívání vynesli na veřejnost.

Na Döpfnera, který má v Axel Springer více než 20procentní akciový podíl a sedí například také ve správní radě streamovací firmy Netflix, tak znovu doléhá aféra, kterou německá i americká média široce popisovala už v loňském roce.

Odhalení je nepříjemné také pro další velké akcionáře vydavatelství, americkou investiční společnost KKR a kanadský penzijní fond CPP Investments. Jejich zástupci měli o obvinění Reichelta vědět, ale nezasáhli, přestože v severoamerických firmách platí pro podobné prohřešky přísná měřítka.

Skupina Axel Springer, které nese jméno po svém zakladateli, proslula v době studené války jako prozápadně a antikomunisticky zaměřené vydavatelství. Kromě deníku Bild patří do jeho skupiny také například list Die Welt, americký hudební časopis Rolling Stone a od loňska také zpravodajský web a týdeník Politico, který vychází v evropské a americké verzi

Financial Times vychází z výpovědí, které popisovaly jednání šéfů vydavatelství v prvních měsících roku 2021. Vydavatelství tehdy pod tíhou prvních zveřejněných výpovědí postižených žen povolalo soukromou vyšetřovací kancelář, aby obvinění vůči šéfredaktorovi Bildu prověřila. Závěrečnou zprávu vyšetřovatelů interpretovalo vedení Axel Springer tak, že sice došlo k „chybám“, nebyl ale naplněn žádný ze zákonných důvodů k postihu šéfredaktora. Reichelt, který byl přechodně odstaven, se následně mohl vrátit do řídící funkce.

Lidé, kteří závěrečnou zprávu četli, však podle Financial Times tvrdí, že vyšetřovatelé ve skutečnosti v Reicheltově případě konstatovali „závažná pochybení“. Upozornili také na jeho další, do té doby neoznámené vztahy se zaměstnankyněmi redakce, včetně jednoho trvajícího. Představenstvo bylo také seznámeno s nevyžádanými „romantickými“ esemeskami, které šéfredaktor posílal podřízeným.

Šéf vydavatelství Döpfner tehdy prohřešky svého oblíbeného šéfredaktora zlehčoval. Zároveň měl dát podnět k vlastnímu „kontra-vyšetřování“ zaměřenému proti lidem, kvůli nimž se informace o aféře dostaly do konkurenčních médií. Podle britského deníku si k tomu povolal advokáta a sestavil seznam lidí, na které se měl soustředit. Kromě bývalé přítelkyně odvolaného šéfredaktora Reichelta mělo jít o dva satiriky a spisovatele, který se dříve s Döpfnerem přátelil.

Zdroje Financial Times také uvedly, že Döpfner odmítal záležitost vnímat jako sexuální zneužívání, psal v mobilních zprávách o „spiknutí“ a vykresloval kauzu jako útok ideologických soupeřů. „Jsme poslední bašta nezávislosti a kritiky vůči vládě, a proto jsme trestáni levicovou bublinou, která prosazuje své názory s velkou intolerancí,“ řekl Döpfner podle deníku.

Ačkoli byla vyšetřovací zpráva určená jen pro úzký okruh osob v managementu vydavatelství, obviněný šéfredaktor se údajně mohl s celým textem seznámit. Döpfner měl ostatně Reichelta ve velké oblibě. Už dříve vyšlo najevo, že ho v soukromé textové zprávě označil za jednoho z posledních německých novinářů ochotných vzepřít se státní moci, kterou přirovnal k režimu komunistické NDR.

Julian Reichelt nakonec ve funkci šéfredaktora Bildu vydržel další půlrok. Skončil až 18. října, den poté, co deník The New York Times zveřejnil přepis výpovědi jedné z bývalých zaměstnankyň, která se s Reicheltem scházela v hotelu a dočkala se povýšení.

Vydavatelství Axel Springer se ke zjištěním Financial Times odmítlo podrobněji vyjádřit. Uvedlo, že deník podává o vyšetřování kauzy zkreslený obrázek. Bývalý šéfredaktor Bildu Reichelt, který průběžně komentuje veřejné dění na svém twitterovém účtu s podtitulkem „Já se vrátím“, označil obvinění za lživá.

Reklama

Doporučované