Hlavní obsah
Online

Atentát na Roberta Fica: Premiér není v ohrožení života, říká ministr

Foto: Profimedia.cz

Záchranáři odvážejí postřeleného premiéra Roberta Fica do nemocnice v Banské Bystrici, foceno 15. května 2024.

aktualizováno •

Slovenský premiér Robert Fico byl postřelen, když po výjezdním jednání vlády ve městě Handlová vyšel mezi lidi. Útočníka policisté zadrželi. Dění sledujeme online.

Článek

Den po atentátu také sledujeme v ONLINE reportáži

Co víme o atentátu:

  • Slovenský premiér Robert Fico po střeleckém atentátu v Handlové zůstává v banskobystrické nemocnici. Ředitelka nemocnice Miriam Lapuníková uvedla, že premiér utrpěl mnohočetná zranění a na operačním sále byl pět hodin. Dodala, že zdravotní stav Fica je stabilizovaný, ale stále velmi vážný.
  • Fica podle slovenských médií postřelil 71letý Juraj C. Jde o spisovatele z Levíc. Policie ho zadržela, podle slovenských médií vyslechla i jeho manželku. Ministr vnitra Šutaj Eštok řekl, že čin je politicky motivovaný.
  • Šutaj Eštok chce na čtvrtek svolat bezpečnostní radu státu. Slíbil posílit ochranu ústavních činitelů, opozičních politiků i médií.
  • Denník N: Fico je stále na operačním sále

  • Přibývají informace o možném střelci

    Podle Denníku N byl 71letý muž členem Literárního klubu Dúha v Levicích a psal básně. V minulosti pracoval jako ostraha v obchodním centru.

    Před osmi lety na internetu oznámil, že sbírá podpisy pro založení politické strany Hnutí proti násilí.

  • Denník N: Informace o zdravotním stavu premiéra Fica jsou pod embargem

    Informace o zdravotním stavu premiéra Roberta Fica jsou pod embargem. Slovenský Denník N s odkazem na televizi Markíza uvádí, že zdravotnickému personálu na urgentním příjmu v nemocnici v Banské Bystrici vzali telefony.

    Premiér Fico dále podle televize absolvoval CT. Jakým dalším vyšetřením se podrobil, je zatím neznámé.

  • Komunistka Konečná viní i část české společnosti

    Odsuzuji útok na slovenského premiéra! Takto se v politice nebojuje! Žaluji všechny, kteří proti němu vedli a vedou štvavou kampaň! A to i ty z ČR!

    Tady vidíte, k čemu mohou vést prohlášení, že by někdo potřeboval „zažít válku“, „třešně by měly viset“ a podobné zrůdnosti, jimž navíc tleskají ti, kteří si hrají na hodnotové a demokratické politiky…

    Premiérovi Ficovi, jeho rodině i celému Slovensku přeji mnoho sil, napsala v komentáři k facebookovému postu o stavu premiéra Roberta Fica europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná.

  • Aktuality.sk: Syn střelce potvrdil, že měl jeho otec legálně drženou zbraň

    Slovenskému zpravodajskému serveru Aktuality.sk se údajně podařilo spojit se synem střelce. Ten uvedl, že měl jeho otec J. C. v legálním držení zbraň.

    „Vůbec netuším, co můj otec zamýšlel, co plánoval, proč se to stalo,“ řekl. Na otázku, zda k předsedovi Smeru choval nenávistný vztah, odpověděl: „Řeknu vám to takhle - nevolil ho. To je vše, co k tomu mohu říci.“

    Popřel nicméně, že by se jeho otec J. C. někdy otevřeně zmínil o napadení nebo zabití politika. Podobně, že by 71letý muž byl psychiatrickým pacientem. „Možná došlo k nějakému zkratu, nevím.“

  • Fotografie zadrženého střelce

  • Čaputová: „Útok na člověka i demokracii“

    „Nenávistná rétorika, které jsme svědky, vede k nenávistným činům. Prosím vás zastavme to…Fyzický útok na předsedu vlády je především útok na člověka, ale také na demokracii,“ uvedla před chvílí v krátkém veřejném projevu prezidentka Zuzana Čaputová.

  • Pohled experta: Setkání s davem je pro ochranku noční můra

    Setkání politika s davem, který není prověřený, je vždy rizikové. V rozhovoru pro Seznam Zprávy to popsal bezpečnostní expert a bývalý příslušník elitní jednotky vojenské policie SOG Lumír Němec.

  • Zvýšený dohled u slovenského velvyslanectví v Praze

    Česká policie po útoku na slovenského premiéra Roberta Fica zvýšila dohled u slovenského velvyslanectví v Praze. „Je to ale běžný postup, informace o hrozbách v České republice Policie ČR nemá,“ uvedla agentura ČTK.

  • Orbán v šoku: „Odporný útok na mého přítele“

    „Hluboce mě šokoval odporný útok na mého přítele, premiéra Roberta Fica. Modlíme se za jeho zdraví a brzké uzdravení! Bůh žehnej jemu i jeho zemi,“ uvedl maďarský premiér Viktor Orbán.

  • Pellegrini: „Ohrožení všeho, co doteď zdobilo slovenskou demokracii“

  • Video: První minuty po útoku na premiéra Fica

  • Kdo na premiéra Fica zaútočil?

    Zpravodajská stanice TV Noviny s odkazem na TV Markízu uvádí, že za útokem stojí 71letý muž Juraj C.

    Jde o spisovatele z Levíc, uvádí TV Noviny s odkazem na dva zdroje.

  • Ursula von der Leyen: „V mysli jsem při premiérovi a jeho rodině“

  • Denník N: Fico je v nemocnici v Banské Bystrici

    Robert Fico byl již převezen záchranářským vrtulníkem do Rooseveltovy nemocnice v Banské Bystrici. Podle informací TV Markíza byl z vrtulníku na nosítkách převezen na urgentní příjem. Protože záchranáři ležícího premiéra přikryli prostěradlem, nebylo možné zjistit, zda je při vědomí a jaká má zranění, píše Denník N.

  • Atentát odsuzují další čeští vládní představitelé

    „Násilí do politiky nepatří. Nepatří vlastně vůbec nikam. Útok na slovenského premiéra jednoznačně a důrazně odsuzuji,“ uvedl vicepremiér Vít Rakušan (STAN). Další místopředseda kabinetu Ivan Bartoš (Piráti) napsal, že ho informace šokovala. „Kategoricky odsuzuji jakékoli násilí. Věřím, že se celá situace co nejdříve vyšetří a premiér Fico bude brzy v pořádku,“ uvedl.

    Útok odsoudil i vicepremiér Vlastimil Válek (TOP 09). „Násilí a šíření nenávisti do politiky v demokratickém státě prostě nepatří. V žádné formě, protože přispívá k její erozi,“ cituje jeho vyjádření agentura ČTK.

  • Ficův tým na facebooku: „Aktuálně se nachází v ohrožení života“

    Na oficiálním účtu Roberta Fica na facebooku píše jeho tým, že premiér je v ohrožení života. Tato informace je v rozporu s informacemi slovenských médií, že zranění, která utrpěl, nejsou život ohrožující.

    „Byl několikrát postřelen a v současné době je v ohrožení života. V tuto chvíli je převážen vrtulníkem do Banské Bystrice, protože cesta do Bratislavy by vzhledem k nutnosti akutního zásahu trvala příliš dlouho. Rozhodnou nejbližší hodiny.“

  • Denník N: Fico je mimo ohrožení života

    Více zdrojů uvedlo pro slovenský Denník N, že je premiér Robert Fico mimo ohrožení života. Utrpěl zranění břicha a zřejmě i ruky a nohy. Právě je na cestě do nemocnice v Banské Bystrici.

  • Petr Pavel: „Útok je jednoznačně odsouzeníhodný“

Hlavní zprávy