Hlavní obsah

„Šokovalo mě to.“ Fico kritizuje vyjádření britského velvyslance

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Slovenský preimér Robert Fico.

Reklama

Podle slovenského premiéra Roberta Fica se Západ dostatečně nesnaží o mír. Na tato tvrzení následně reagoval britský velvyslanec na Slovensku Nigel Baker, který se vůči němu ohradil.

Článek

Článek si můžete také poslechnout v audioverzi.

Slovenský premiér Robert Fico v neděli na facebooku uvedl, že ho šokovalo, jak se o politice jeho vlády vyjadřuje britský velvyslanec na Slovensku Nigel Baker. Ten kritizoval postoj Bratislavy k ruské válce proti Ukrajině a dal najevo, že ho překvapila Ficova vyjádření o tom, že Západ nepodporuje mír na Ukrajině.

„Šokovalo mě i to, jak se na adresu politiky slovenské vlády vyjadřuje velvyslanec Británie na Slovensku N. Baker. Představte si, že by v Londýně vystoupil náš velvyslanec a bral by si do úst britskou vládní politiku a britského premiéra,“ napsal Fico na svém facebookovém profilu.

Britský velvyslanec na Slovensku Nigel Baker na sociální síti X zveřejnil video, na kterém říká, že ho v posledních dnech překvapila vyjádření o tom, že Západ nepodporuje mír na Ukrajině. Připomněl také, že Slovensko je součástí Západu, včetně NATO a EU.

„Tvrdit, že my nebo Západ nemáme zájem na míru, je nesprávné. Je to nepravdivé. Prostě a jednoduše. Řekněme si celkem jasně, že míru je možné dosáhnout velmi snadno, pokud se Rusko stáhne za mezinárodně uznávané hranice Ukrajiny. Tato podmínka není a neměla by být kontroverzní,“ popsal Baker a zdůraznil, že „je to Rusko, kdo neprojevil zájem o mír“.

Fico ve svém příspěvku nicméně opět zdůraznil, že „není přesvědčený o upřímnosti Západu“ ohledně dosažení míru na Ukrajině.

V sobotu zároveň došlo ke schůzce slovenského ministra zahraničí Juraje Blanára a jeho ruského protějšku Sergeje Lavrova. O schůzku podle Blanára žádala ruská strana. „Bez diplomacie se nedá najít diplomatické řešení a žádné války neskončí,“ uvedl podle ČTK k fóru v Antalyi ministr Blanár. Setkání ministrů se ale neobešlo bez odezvy – slovenská opozice schůzku odsoudila, podobně reagovala i tamní prezidentka Zuzana Čaputová (podrobněji zde).

Reklama

Doporučované