Hlavní obsah
Online

Lékaři pustili Pellegriniho k Ficovi. „Mluvili jsme o tom, jak se cítí“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Peter Pellegrini hovoří s novináři o stavu Roberta Fica.

aktualizováno •

Slovensko zažívá po atentátu na premiéra Roberta Fica šok. Zasedat bude bezpečnostní rada, která chce řešit zvýšení ochrany politických představitelů. Prověřuje se postup bodyguardů. A také motivy pachatele.

Článek

Stručně k atentátu, 16. 5. 2024

  • Slovenský premiér Robert Fico po atentátu v Handlové zůstává v banskobystrické nemocnici. Utrpěl mnohočetná zranění, operovali ho pět hodin. Odpolední vyjádření zvoleného prezidenta Petera Pellegriniho: jeho stav je vážný, příští hodiny a dny budou kritické.
  • Atentátníkem je pravděpodobně Juraj C., 71letý muž z Levic. Policie ho zadržela, podle slovenských médií vyslechla i jeho manželku. Ministr vnitra Šutaj Eštok řekl, že čin je politicky motivovaný.
  • Na Slovensku jednala bezpečnostní rada státu, Šutaj Eštok už předtím slíbil posílení ochrany ústavních činitelů, dalších politiků i médií.
  • Policejní inspekce vyšetřuje i práci premiérovy ochranky a únik videa s obviněným z doby, kdy už byl na policejní stanici.
  • Dění ze středy - dne atentátu - jsme sledovali v tomto online přenosu.
  • Ficova atentátníka dříve sledovala StB

    Atentátníka, který ve středu postřelil slovenského premiéra Roberta Fica, sledovala před revolucí Státní bezpečnost. S informací přišel slovenský server Aktuality.sk.

    Muž za minulého režimu otevřeně vystupoval proti komunistům. Měl organizovat stávku a rozšiřovat protikomunistické letáky. Více informací zde.

  • O převozu Roberta Fica do Bratislavy se zatím neuvažuje

    Podle dostupných informací se zatím neuvažuje o převozu Roberta Fica do Bratislavy. Situace se může změnit v pondělí, kdy se pravděpodobně sejde lékařské konzilium, které by mělo rozhodnout o dalším postupu a léčbě premiéra, píše web Aktuality.sk.

    Robert Fico je momentálně na jednotce intenzivní péče v nemocnici v Banské Bystrici.

  • Pellegrini navštívil Fica v nemocnici

    Slovenský zvolený prezident Petr Pellegrini řekl pro televizi TA3, že mu lékaři umožnili navštívit pouze na několik minut zraněného premiéra Roberta Fica.

    „Konverzace byla osobní. Bavili jsme se o tom, jak se cítí,“ říká Pellegrini na videozáznamu, který sdílel na síti X. Také uvedl, že je situace stále kritická a premiéra čekají těžké hodiny a dny.

  • Tuskovi po atentátu chodily výhrůžky smrtí

    Polský premiér Donald Tusk ve čtvrtek na síti X uvedl, že po středečním atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica obdržel výhrůžky smrtí.

    „Včera toho bylo hodně. Vize Polska,“ napsal Tusk a přidal snímek komentáře uživatele sítě X, který byl zveřejněn ve středu po útoku na Roberta Fica. Stálo v něm následují: „Slováci nám dnes dali příklad toho, co dělat s Donaldem Tuskem, pokud neuspěje v CPK (projekt polské vlády na výstavbu nového letiště, pozn. red.).“

  • Policie byla v bytovce u atentátníka

    Policie navštívila bytovku, ve které střelec bydlel. Nachází se ve městě Levice na jižním Slovensku. Manželce muže, který byl obviněn z pokusu o vraždu, poskytla policie ochranu.

  • SIS odsoudila útok na premiéra

    Slovenská informační služba odsoudila útok na premiéra a dále uvedla, že je od prvního okamžiku v kontaktu s policií a nejvyššími představiteli státu. Také vyzvala veřejnost, aby poskytla prostor a čas pro práci všech bezpečnostních složek státu.

  • Slovenská policie po útoku na premiéra registruje výhrůžky politikům

    Slovenská generální prokuratura uvalila na případ atentátu na premiéra Roberta Fica embargo, policie tak poskytla pouze krátké stanovisko.

    Policejní prezident Ľubomír Solák na tiskové konferenci oznámil, že po útoku registrují výhrůžky členům vlády i různým dalším politikům. Dodal, že policie zvýšila ochranu na školách, v okolí budov parlamentu i redakcí médií.

    Během tiskové konference také policie oznámila, že v souvislosti s útokem na premiéra nepostavila mimo službu žádného policistu.

    Policejní inspekce dříve potvrdila, že vyšetřuje únik videa s podezřelým Jurajem C. a fotografie jeho občanského průkazu. Policie tvrdí, že se jí dosud nepodařilo identifikovat, kdo měl únik na svědomí.

  • Policie apeluje na veřejnost, aby se zdržela nenávistných komentářů

    Slovenská policie se ve čtvrtek v souvislosti s atentátem na premiéra Roberta Fica obrátila na veřejnost.

    „V souvislosti se včerejším atentátem na předsedu vlády Slovenské republiky vyzýváme širokou veřejnost, aby se zdržela jakýchkoli nenávistných a výhružných komentářů a vzkazů, jakož i projevů podněcujících k násilí a nenávisti,“ uvedla ve čtvrtek s tím, že respekt si zaslouží každý.

    Slovenský technologický startup elv.ai dříve informoval, že bezprostředně po útoku na premiéra Fica se v online prostoru začala šířit vlna nenávistných komentářů.

    Toxicita komentářů pod mediálními a veřejnými příspěvky se ve srovnání s nejhorším dnem v historii sledování zvýšila až o 60 %, uvedl startup, který bojuje proti nenávisti v online prostoru.

  • Fico unikl smrti jen o vlásek, čekají ho kritické hodiny a dny, řekl Pellegrini

    Nastupující slovenský prezident Peter Pellegrini právě předstoupil před novináře shromážděné před banskobystrickou nemocnicí. Absolvoval kratičkou schůzku s Robertem Ficem. Šlo jen o několik minut, řekl Pellegrini, více lékaři nepovolili.

    „Musím říct, že jeho zdravotní stav je nadále velmi vážný. Mluvili jsme spolu jen několik minut. (…) Je před ním skutečně velmi náročné období. Věřím, že se neobjeví žádné komplikace, které by vedly ke zhoršení vážného zdravotního stavu, ve kterém se nachází. (…) Čekají ho kritické hodiny a dny,“ uvedl. A dále: „Unikl smrti o vlásek.“

    Svou návštěvu označil za logickou vzhledem k tomu, že se s Ficem přátelí přes 20 let. „Byl opravdu velmi unavený, není na tom dobře,“ řekl.

  • Slovenská vláda prozatím nevyhlásila výjimečný stav

    Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák po jednání bezpečnostní rady oznámil, že vláda nepřistoupila k vyhlášení výjimečného stavu či podobných opatření v souvislosti s atentátem na premiéra Roberta Fica.

    „Ano, při takovéto události to nemusí být neobvyklé, ale my jsme se rozhodli, že nechceme jít cestou omezování lidských práv,“ řekl Kaliňák. „V případě, že by došlo ke zhoršení bezpečnostní situace… samozřejmě k tomu můžeme znovu přistoupit,“ dodal.

  • Eštok: Nepřipouštím si, že bychom v něčem selhali

    Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák reagoval na otázku, zda by měl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok po útoku na premiéra přiznat zodpovědnost a rezignovat. Řekl, že „to zatím není na stole“. Důležité je teď podle něj zejména to, aby se situace ve společnosti uklidnila.

    „Nepřipouštím si, že bychom v něčem selhali,“ dodal sám Eštok a vzkázal, že vina a odpovědnost by podle něj neměly být svalovány na představitele bezpečnostních složek.

    V reakci na slova o rezignaci řekl, že není „přivázaný k židli“.

  • Ficova lékařská zpráva unikla. Nemělo se to stát, říká Kaliňák

    Ministr obrany Robert Kaliňák na tiskové konferenci po zasedání bezpečnostní rady uvedl, že unikla zpráva o zdravotním stavu premiéra Roberta Fica. Nemělo se to stát, řekl podle deníku Aktuality.sk.

    Lítost nad únikem lékařské zprávy vyjádřil i ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok.

  • Útočník byl osamělý vlk, nikoliv člen radikální skupiny, říká ministr vnitra

    Slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok po zasedání bezpečnostní rady oznámil, že policie pracuje pouze s jednou verzí, a sice s tou, že šlo o politicky motivovaný akt.

    „Podezřelý není členem žádné radikalizované politické skupiny. Jde o osamělého vlka,“ uvedl.

    Dodal, že „policejní sbor dělá vše pro to, aby byla zajištěna bezpečnost ústavních činitelů, poslanců i médií“, a posílí ochranu všech rizikových skupin. „Uděláme všechno pro to, aby se neopakovalo to, co se stalo včera,“ shrnul.

  • Komentář: Česká politika by si zasloužila udělat krok zpátky

    Politický soupeř není ani „zrádce“, ani „koště“. Šikování je nejsnazší cesta k moci, ale má své neblahé důsledky, píše ve svém komentáři k dozvukům atentátu na Roberta Fica Martin Čaban.

  • Kaliňák: Premiérův stav zůstává vážný

    Stav premiéra Roberta Fica zůstává vážný, uvedl po zasedání bezpečnostní rady ministr obrany Robert Kaliňák s tím, že jeho zranění jsou rozsáhlá.

    Dodal, že členové lékařského týmu podávají extrémní výkony, aby premiérův stav stabilizovali. Mimo ohrožení života ale podle něj premiér Fico stále není.

    „Zatím nemůžu říct, že vyhráváme nebo že je diagnóza pozitivní,“ uvedl Kaliňák.

    Slovenský deník Pravda dříve informoval, že lékaři premiéru Ficovi zastavili krvácení do břicha, čeká ho ale ještě operace kyčelního kloubu. „Problémy mohou způsobit léky na ředění krve, které premiér užívá,“ napsal.

  • Prohlášení slovenských šéfredaktorů a šéfredaktorek

    Šéfredaktoři a šéfredaktorky slovenských médií vydali společné prohlášení, ve kterém odsoudili útok na premiéra Roberta Fica.

    „Útok na Roberta Fica je útokem na nás na všechny. Je to cesta k nenávisti, která nemůže ovládat Slovensko, protože nás zařadí na nejtemnější místa na mapě,“ uvedli.

    „Tak jako po vraždě našeho kolegy Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové znovu stojíme na rozcestí. Rozhodujeme se, zda chceme být zemí, kde někdo připouští vraždu jako řešení. Tento ohavný čin nesmí spustit další agresi, verbální útoky a pomstu. Nesmí to být doba, kdy se atentát zneužívá k politickým cílům nebo k rozdmýchávání ještě vášnivějších emocí. Pokud se nenávist rozpoutá na veřejnosti, nelze ji kontrolovat a všichni jsme v ohrožení,“ dodali.

    Slovenské politiky vyzvali, aby „nadále nerozdělovali společnost a nehledali okamžitě viníky“.

  • Policejní inspekce vyšetřuje únik videa s obviněným

    Slovenská policejní inspekce potvrdila, že vyšetřuje únik videa s obviněným mužem a fotografie jeho občanského průkazu. Informoval o tom Denník N.

    Video vzniklo na policejní stanici, kde podezřelého Juraje C. zadržovali. „Nesouhlasím s politikou vlády. Jsou likvidována média. Proč je RTVS napadaná? Proč je Mazák vyhozený z funkce?“ ptá se muž na videu, aniž by byl jasný kontext.

    Deník SME dříve upozornil, že video pravděpodobně pořídil někdo z policistů, čímž porušil pravidla.

    Slovenská agentura TASR předtím informovala, že policejní inspekce po atentátu na premiéra Roberta Fica zahájila kontrolu postupu policistů a trestní stíhání kvůli maření úkolů veřejných činitelů.

  • „Potřebujeme ukončit spirálu útoků a obviňování se,“ vzkázal lídr opozice

    Předseda opoziční strany Progresivní Slovensko Michal Šimečka ocenil „výzvu ke smíření a silné politické gesto“ prezidentky Zuzany Čaputové a zvoleného prezidenta Petera Pellegriniho, kteří ve čtvrtek společně vystoupili v Bratislavě.

    „Atentát na premiéra je útokem na demokracii. Ze všeho nejvíc teď potřebujeme ukončit spirálu útoků a obviňování se,“ uvedl Šimečka.

    Zpráva o atentátu na premiéra Roberta Fica vyvolala na slovenské politické scéně vyostřené reakce. Mnozí politici začali vinu připisovat slovenské opozici nebo novinářům (psali jsme zde).

    Pellegrini během čtvrteční tiskové konference politické strany vyzval, aby pozastavily či alespoň utlumily kampaň před volbami do Evropského parlamentu. Strana Progresivní Slovensko už včera avizovala, že tak učiní.

  • Kdo zastoupí premiéra Fica, než se zotaví?

    Zatímco slovenský premiér bojuje na jednotce intenzivní péče s následky střelných zranění, jež mu způsobil atentátník, Slovensko řeší, kdo ho ve funkci zastoupí. Jasno bude s největší pravděpodobností před dalším zasedáním vlády.

    „Kdo ho (Fica) nahradí, bude známé v momentě, kdy bude potřeba vést následující zasedání vlády, aby se vůbec mohlo realizovat… Je také možné, že si místopředsedové rozdělí kompetence. Těžko říct,“ popisuje pro Seznam Zprávy slovenský bezpečnostní analytik Radovan Bránik.

  • Deník Pravda: Fica čeká operace kyčelního kloubu

    Podle informací slovenského deníku Pravda premiéru Ficovi zastavili krvácení do břicha, čeká ho ale operace kyčelního kloubu. „Problémy mohou způsobit léky na ředění krve, které premiér užívá,“ píše list.

Hlavní zprávy