Hlavní obsah

Švédská premiérka Anderssonová končí. Volební boj s pravicí prohrála

Foto: Profimedia.cz

Švédská premiérka a předsedkyně sociálních demokratů Magdalena Anderssonová při předvolební debatě.

Reklama

Dosud opoziční pravicový blok má ve Švédsku šanci po osmi letech vystřídat u vlády sociální demokracii.

Článek

Zbývá sečíst ještě asi 0,3 procenta hlasů, ale švédská sociálnědemokratická premiérka Magdalena Anderssonová ve středu večer uznala porážku v nedělních parlamentních volbách a oznámila svou demisi.

Anderssonová, která se loni stala první švédskou premiérkou, uvedla, že výsledky ukázaly, že zvítězil opoziční pravicový blok. Vítězný blok čtyř pravicových stran, včetně nacionalisticky populistických Švédských demokratů, tak dostane podle agentury Reuters jako první příležitost sestavit novou vládu.

Premiérka Magdalena Anderssonová svolala tiskovou konferenci, na níž přijala porážku. „V parlamentu mají převahu jednoho nebo dvou křesel. Je to slabá většina, ale je to většina,“ uvedla Anderssonová.

Upozornila však, že sociální demokraté zůstávají největší švédskou stranou s více než 30 % hlasů a že většina pravicového bloku v parlamentu je velmi těsná.

Švédští demokraté jsou se ziskem 20,6 procenta druhou nejsilnější stranou po sociální demokracii. Švédští demokraté v předvolební kampani slibovali tvrdě zakročit proti rostoucímu počtu násilností a proti válkám gangů, které do značné míry souvisejí s problémy s integrací přistěhovalců.

Přečtěte si více

Přečtěte si analýzu Seznam Zpráv, která se situací ohledně švédských voleb zabývá.

Pravicové strany se ale zdráhají se Švédskými demokraty, mezi jejichž zakládající členy patřili lidé otevřeně podporující ideologii nacistického Německa, spolupracovat ve vládě. „Se Švédskými demokraty vládu nevytvoříme. To je pro nás hranice, kterou nehodláme překročit,“ řekl serveru Euractiv představitel Umírněných Tomas Tobé.

Třetí příčku ve volbách se ziskem 19,1 procenta obsadila Umírněná strana, takzvaní Umírnění. Jejich šéf Ulf Kristersson by se mohl stát novým švédským premiérem. „Nyní začnu pracovat na sestavení nové vlády, která dokáže věci dotáhnout do konce, vlády pro celé Švédsko a všechny občany,“ řekl Kristersson novinářům.

I kdyby se ale Švédští demokraté nakonec do vlády nedostali a pouze podporovali menšinovou pravicovou koalici, měli by na vládní politiku značný vliv, podotýkají analytici.

Dnešní sčítání se týkalo především korespondenčních hlasů a hlasů odevzdaných v zahraničí. Podle analytiků už bylo nepravděpodobné, že by se na nynějších průběžných výsledcích něco změnilo. Švédové žijící v cizině totiž tradičně hlasují pro pravici.

Výsledek musí být ještě oficiálně potvrzen, pravděpodobně k tomu dojde do víkendu.

Reklama

Související témata:

Doporučované