Hlavní obsah

Svět si oddechl. V USA se dohodli, že odvrátí státní bankrot

Foto: Profimedia.cz

Prezident Spojených států Joe Biden na jednom z předchozích jednání s předákem republikánů Kevinem McCarthym.

Reklama

Američtí politici s největší pravděpodobností zažehnali hrozbu, že se Spojené státy dostanou do platební neschopnosti.

Článek

Demokratický prezident Joe Biden a republikánský šéf Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy se v sobotu v zásadě dohodli na zvýšení limitu pro zadlužení Spojených států. USA hrozila platební neschopnost už 5. června, což by mělo vážné dopady na celosvětovou ekonomiku.

„Začátkem tohoto večera jsme s předsedou McCarthym v zásadě dosáhli dohody o rozpočtu,“ řekl Biden. Dohoda je podle něj dobrou zprávou pro Američany, protože zabrání hospodářské recesi, devastaci důchodových účtů a ztrátě milionů pracovních míst.

„Ještě máme hodně práce před sebou, ale věřím, že to je dohoda hodna amerického lidu,“ podotkl zase McCarthy.

Podle televize CNN demokraté i republikáni ještě během noci na neděli předběžnou dohodu svých špiček posoudí. Někteří republikáni dopředu pohrozili zablokováním jakéhokoli návrhu, který by nesplnil jejich očekávání, včetně ostrých škrtů ve výdajích. Progresivní demokraté zase nechtějí dohodu, která by se dotkla federálních programů proti chudobě.

Podle agentury AP kompromis počítá s tím, že se dluhový strop zvýší na dva roky, a znovu se tak bude navyšovat až po příštích prezidentských volbách, které se uskuteční na podzim 2024. Výdaje netýkající se obrany by měly v příštím roce zůstat zhruba na současné úrovni. Součástí dohody jsou také přísnější podmínky pro lidi, kteří dostávají potravinové známky.

Biden důrazně vyzval obě komory Kongresu, aby dohodu ihned schválily. To nemusí být jednoduché, protože ve Sněmovně reprezentantů mají těsnou většinu republikáni a v Senátu zase demokraté.

Limit pro zadlužení je částka, kterou schvaluje Kongres a která určuje, kolik si federální vláda může vypůjčit peněz na běžný provoz, a tedy na platby vládních účtů. Patří tam například platy státních zaměstnanců, financování armády, platby na sociální zabezpečení a státní zdravotní péči, stejně jako platby úroků ze státních dluhopisů. Desítky let bylo zvýšení tohoto limitu rutinní záležitostí, v posledních letech se z něho ale stalo politikum.

Na současný limit 31,4 bilionu dolarů (asi 690 bilionů korun) vláda narazila už v lednu. Ministerstvo financí ale využilo mimořádných opatření, aby vláda mohla čerpat více peněz.

Reklama

Související témata:

Doporučované