Hlavní obsah

Švýcarsko chce Ukrajincům zrušit status ochrany. Na návrat jim přispěje

Foto: Stringer/Anadolu Agency, Getty Images

Vzpomínka na začátek ruské agrese na Ukrajině z kraje roku 2022: Uprchlíci nastupují v polském Krakově do autobusu humanitární organizace, která je bezplatně odvážela do švýcarského města Soral.

Reklama

Švýcarská vláda navrhuje, že se ukrajinským uprchlíkům v roce 2024, nebo 2025 zruší status S, který jim na švýcarském území poskytuje ochranu „po dobu vážného ohrožení“. Do vlasti by se tak mělo vrátit na 70 000 Ukrajinců.

Článek

Cílem zvláštního povolení S, které bylo vydáno 12. března 2022 - tedy jen několik dní poté, co do Švýcarska začala přicházet první vlna Ukrajinců utíkajících před ruskou agresí -, bylo „poskytnout ochranu lidem, kteří uprchli z Ukrajiny, co nejrychleji a bez byrokratických překážek“, uvedla švýcarská Spolková rada v páteční tiskové zprávě.

Toto povolení umožňovalo Ukrajincům pracovat ve Švýcarsku, garantovalo jim bezplatnou zdravotní péči, jazykové kurzy či příspěvky na bydlení.

„Status S však nikdy nebyl navržen tak, aby umožňoval dlouhodobý pobyt ve Švýcarsku. Zaručuje pouze ochranu po dobu, kdy jsou příjemci vystaveni vážnému obecnému nebezpečí ve své zemi,“ prohlásila nyní švýcarská vláda.

Přestože Spolková rada - švýcarská vláda - připustila, že „nelze předvídat, kdy válka na Ukrajině skončí a kdy se uprchlíci budou moci bez rizika vrátit do své země“, ministerstvo spravedlnosti a policie pověřilo Státní sekretariát pro migraci (SEM), aby „určil, za jakých právních, organizačních a procesních podmínek by bylo možné uvažovat o zrušení statusu S“.

V důsledku toho federální agentura SEM vypracovala předběžný plán na zrušení statusu S a uvedla, že ke zrušení statusu by mělo dojít dva až tři roky po začátku války, tedy v roce 2024, nebo 2025, informovala na svém webu v Bernu usazená zpravodajská stanice Swiss Info. Přesné datum zatím není známo, ale Spolková rada uvedla, že bude respektovat své rozhodnutí z listopadu 2022, kdy se zavázala status S nezrušit do března 2024, pokud se situace na Ukrajině dlouhodobě nestabilizuje.

Ukrajina do EU v roce 2030?

Schyluje se k zahájení rozhovorů o integraci Ukrajiny do Evropské unie. Datum vstupu se navzdory proklamacím nedá prostě stanovit předem. Seznam Zprávy se zeptaly tří odborníků, jestli je vstup Ukrajiny do roku 2030 reálný.

Ve chvíli, kdy bude status zrušen, by se ze Švýcarska mělo začít vracet domů asi 70 tisíc Ukrajinců, z toho by jich podle plánů švýcarské vlády mělo 80 procent jít dobrovolně. Podle švýcarských médií jde totiž většinou o rodiny, které byly rozděleny kvůli tomu, že muži zůstali na Ukrajině.

Očekává se, že po zrušení statusu S bude chtít ve Švýcarsku zůstat 20 procent příchozích, tedy asi 14 tisíc Ukrajinců. Toto procento se však bude měnit v závislosti na délce války a míře škod na Ukrajině, odhaduje švýcarská vláda.

Švýcarské úřady se podle webu UBN obávají, že čím déle Ukrajinci v zemi zůstanou, tím menší bude pravděpodobnost, že budou chtít odejít. Zpráva proto dochází k závěru, že je třeba udělat vše pro podporu dobrovolných odchodů Ukrajinců zpátky do vlasti.

Doba odjezdu by podle švýcarské vlády neměla být ani příliš krátká - aby bylo možné logisticky naplánovat návrat -, ani příliš dlouhá, aby nepodněcovala lidi k jeho odkládání, napsal The Local. Za tímto účelem vládní plán navrhuje lhůtu šesti až devíti měsíců od zrušení statusu.

Aby švýcarská vláda povzbudila uprchlíky k odchodu ze země, rovněž zvažuje, že by navrátivším se Ukrajincům do začátku poskytla finanční pomoc. O její podobě se zatím vedou debaty - mohla by být jednorázová, nebo postupná, aby uprchlíky povzbuzovala k tomu, aby s odchodem nečekali na konec lhůty. Finanční pomoc se bude podle informací švýcarských médií v závislosti na fázích odjezdu pohybovat mezi 1000 a 4000 švýcarskými franky na osobu (cca 23 až 92 tisíc Kč).

V roce 2022 Švýcarsko zasáhla jedna z největších vln uprchlíků za poslední desetiletí. Téměř 25 tisíc osob požádalo o azyl, o status ochrany S požádalo přibližně 75 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Celkový počet Ukrajinců žádajících o ochranu ve Švýcarsku tak podle dat švýcarské vlády dosáhl téměř 100 tisíc.

Reklama

Doporučované