Hlavní obsah

Synek se asi povedl. Mladý Lukašenko má při studiu podmínky jako ze sna

Foto: Profimedia.cz

Alexandr Lukašenko se svým synem Nikolajem a s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na snímku z roku 2019.

Reklama

Běloruský diktátor zveřejnil seznam talentovaných žáků, studentů a učitelů, kteří obdrží stipendia nebo příplatky. Peníze dostane i jeho nejmladší syn Nikolaj.

Článek

„Nikolaj Alexandrovič Lukašenko, student 1. ročníku Běloruské státní univerzity.“ Takový zápis je v seznamu stipendistů, kterým běloruský „prezident“ Alexandr Lukašenko udělil stipendium.

Měsíční podpora talentovaných žáků není v přepočtu na koruny vysoká (jde o cca 1600 korun), o to paradoxněji působí, že ji dostal i prominentní nejmladší syn běloruského diktátora, a navíc jako jediný student prvního ročníku.

Server Zerkalo píše, že poté, co mladý Lukašenko loni v létě nastoupil na univerzitu, Biologická fakulta prošla rekonstrukcí a posílila se na ní bezpečnost. Televize Belsat psala i o aktualizaci vzdělávacích programů a výukových materiálů.

Pro studenta Lukašenka se také měla otevřít nová specializace biotechnologie podle čínského vzdělávacího programu.

Nepotismus v Bělorusku

Luxus a drahé výlety, které odkrývají korupci a nepotismus běloruské diktatury. Rodina Alexandra Lukašenka si v minulých letech užívala luxus v Evropě. A někteří její členové dosud chybí na sankčních seznamech.

O „Koljovi“, jak se Nikolajovi přezdívá, se dlouhodobě spekuluje v tom smyslu, že si z něj jeho otec vychovává svého možného nástupce. Dnes osmnáctiletý Nikolaj Lukašenko se už v roce 2015 účastnil po boku otce a ministra zahraničních věcí jednání v OSN.

Už jako malý byl často na vojenských přehlídkách a salutovali mu i běloruští generálové. Kromě státních návštěv bral Alexandr Lukašenko syna i na hokej a společně se objevili v reportážích o charitativním sběru brambor nebo propagandistickém příspěvku o dodávce melounů pro domov důchodců. Kamery je před pár lety snímaly při společném mlácení obilí.

Společně trávili Lukašenkové i chvíle, kdy v létě 2020 běloruský režim krvavě potlačoval prodemokratické protesty proti zfalšovaným prezidentským volbám. Tehdy se patnáctiletý „Kolja“ objevil v neprůstřelné vestě a v helmě s pistolí a samopalem po boku otce v prezidentském vrtulníku.

Foto: president.gov.by

Lukašenkovi na starším snímku: zleva Viktor, Dmitrj, otec Alexandr a nejmladší syn Nikolaj.

O Lukašenkově nemanželskému synovi, jehož matkou je zřejmě diktátorova bývalá lékařka, se veřejnost dozvěděla, když mu byly necelé čtyři roky. Lukašenko syna bere na zahraniční cesty místo první dámy – manželky Haliny, která se za manželem nikdy nepřestěhovala do Minsku z městečka Škloŭ na východě země.

Vyjednal hovor se Zelenským, tvrdí otec

Naposledy se Nikolaj po boku otce objevil letos na konci července, kdy doprovázel otce na cestě do Petrohradu. Lukašenko tam jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Oba politiky Lukašenkův syn i nahrál na mobil, když se procházeli po ostrově Valaam na Ladožském jezeře.

Loni na jaře se měl podle tvrzení Alexandra Lukašenka Nikolaj podílet na přípravě jednání mezi Ukrajinou a Ruskem. Běloruský diktátor to letos v červnu řekl v ruské státní televizi.

Jeho syn měl údajně pomáhat organizovat telefonický rozhovor s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Reklama

Doporučované