Hlavní obsah

Tající ledovec v Alpách vydal tělo zmizelého horolezce

Foto: eugen_z, Shutterstock.com

Pohled na alpský vrchol Matterhorn.

Reklama

Ustupující horské ledovce stále častěji odhalují ostatky ztracených horolezců.

Článek

Na ledovci v blízkosti slavného švýcarského vrcholu Matterhorn se našly lidské ostatky. DNA analýza ukázala, že se jedná o německého horolezce, který zmizel před 37 lety.

Velkolepá záchranná mise přitom před necelými čtyřmi desítkami let skončila bez jakýchkoliv stop po něm.

Tělo 38letého muže se našlo letos 12. července, podobně jako několik kusů jeho vybavení, uvádí na základě ve čtvrtek zveřejněného prohlášení úřadů ve Valais americká stanice CNN.

Policie nicméně neposkytla další informace o totožnosti tohoto německého horolezce ani o okolnostech jeho smrti. Zveřejnila ale fotografii turistické boty s červenými tkaničkami trčícími ze sněhu spolu s turistickým vybavením, které patřilo pohřešovanému.

Horolezci jeho ostatky našli při přechodu ledovce Theodul nad obcí Zermatt.

Spor o hranici na ledovci Theodul

Tající ledovec na italsko-švýcarské hranici mění podobu politické mapy. Majitelé jednoho z tamních ubytovacích zařízení tak teď nevědí, v jaké zemi sídlí jejich podnik.

Další oběti

Ledovec Theodul, stejně jako ty další napříč Alpami v posledních letech v důsledku klimatické změny výrazně ustupují. Až do 80. let 20. století byl právě tento ledovec stále spojen se svým sousedním údolním ledovcem Gornergletscher. Nyní se ale oba ledovce oddělily.

Téměř každé léto tající led odhalí něco nebo někoho, kdo se na desítky let ztratil. Loni se například z Aletschského ledovce vynořily trosky letadla, které se zřítilo v roce 1968.

V roce 2014 objevil tělo pohřešovaného britského horolezce Jonathana Convilla pilot vrtulníku, který si všiml něčeho neobvyklého, když dopravoval zásoby do horské chaty na Matterhornu. Jonathan Conville přitom zmizel už v roce 1979.

V roce 2015 zase okraj ledovce Matterhorn odkryl těla dvou japonských horolezců, kteří se ztratili v roce 1970 ve sněhové bouři, píše britská BBC.

Reklama

Související témata:

Doporučované